Krivična prijava zbog utaje poreza od 31 000 eura

Autor:

Službenici Uprave policije, sprovodeći akciju „Radne dozvole“ podnijeli krivičnu prijavu protiv privrednog društva „Niveda“ d.o.o. Herceg Novi i N.Č. izvršnog direktora u ovom pravnom licu zbog utaja poreza i doprinosa

0
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra, 200 evra pare Foto: MONDO/Mario Milojević Ilustracija

Kako saopštavaju iz Uprave policije, crnogorska policija, je u okviru akcije Radne dozvole, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom podnijela  krivičnu prijavu protiv preduzeća Niveda d.o.o. Herceg Novi i N.Č. njegovog izvršnog direktora u zbog sumnje da su utajili poreza i doprinose i na taj način pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 31.500 eura.

“Nakon detaljnih provjera policija je juče državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom podnijela krivičnu prijavu protiv privrednog društva Niveda d.o.o. Herceg Novi i N.Č. izvršnog direktora u ovom pravnom licu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u iznosu od 31.533 eura”, saopštila je Uprava policije.

Sumnja se da su u periodu od 2016. do 2018. godine, shodno Zakonu o strancima od Ministrastva unutrašnjih poslova pribavili dozvole za privremeni boravak i rad stranih državljana, koji su bili angažovani u toj firmi, a da te strane državljane nisu shodno Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju prijavili na osiguranje, niti po tom osnovu za njih uplatili poreze i doprinose.

Kako se navodi u saopštenju iz policije: “N.Č. ovo krivično djelo počinio tako što je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza, tj. nije prijavio zakonito stečene prihode koji su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza. Na ovaj način su pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznos od iznosu od 31.533 eura”.

U sklopu akcije Radne dozvole do sada je podnijeto osam krivičnih prijava protiv deset fizičkih i deset pravnih lica zbog sumnje da su počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od oko 730.000 eura.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja, a o rezultatima sprovedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena, zaključuju u saopštenju.

Sve vijesti