"Nedopustivo slavljenje četničkog pokreta"

Autor:

Slavljenje četničkog pokreta i njihovih vođa u Crnoj Gori, posebno kada vjerske institucije stoje iza toga, nedopustivo je i za svaku osudu, ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Nedopustivo slavljenje četničkog pokreta" Foto: MONDO/Gordana Bojanić

On je reagovao povodom najavljenog parastosa nekadašnjem vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, koji će, kako se navodi, u utorak služiti Mitropolija crnogorsko primorska (MCP).

"Najavljeni parastos predstavlja nedopustiv čin - sa istorijskog i kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno da se sve dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovječne antifašističke tradicije", kaže Bogdanović.

Prema njegovim riječima, činjenica da je neko, a posebno vjerska organizacija, odlučila da stane iza događaja koji direktno narušava antifašističke vrijednosti, ne samo da zabrinjava, već govori o njihovoj jasnoj spremnosti da provokacijama utiču na društveni kurs i temelje na kojima počiva naša država.

"Najavljeni događaj je čin usmjeren protiv ideje slobode, protiv ideala kojima su u svojim borbama bili vodjeni naši preci, protiv antifašizma kao pravca koji je nezaobilazan u globalnim okvirima", ocijenio je Bogdanović.

Kako je kazao, slavljenje četničkog pokreta i njihovih vođa u Crnoj Gori, posebno kada vjerske institucije stoje iza toga, nedopustivo je i za svaku osudu.

"Slavljenje Draže Mihailovića i pokreta koji je predvodio direktno je usmjereno protiv Crne Gore. Iza toga, jasno je, stoji očigledna namjera da se naruši kult antifašizma u našoj državi i da se otvaranjem podjela, na kraju, utiče na društveni sklad i građanski karakter Crne Gore", navodi Bogdanović.

Ministarstvo kulture, kaže on, najoštrije osuđuje održavanje najavljenog skupa i istovremeno apeluje na građane da ne nasijedaju na provokaciju - što taj čin, bez sumnje, jeste.

Sve vijesti