Grejs period za kupovinu stana do 12 mjeseci

Autor:

Vlada je danas usvojila Informaciju o uspostavljanju poslovne saradnje između ministarstava finansija i održivog razvoja i turizma i komercijalnih banaka, u cilju realizacije treće faze projekta Hiljadu plus stanova.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO Ilustracija

  Vlada je, uz Informaciju, prihvatila i sporazum o poslovnoj saradnji.

“U cilju što efikasnije realizacije projetka, sporazumom su, osim osnovnih finansijskih paramatera za odobrenje dugoročnih stambenih kredita krajnjim korisnicima, definisane i procedure, postupak i način realizacije projekta”, navodi se u saopštenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Iz Vlade su kazali da je, pored uslova definisanih javnim pozivom, u pregovorima sa bankama dodatno dogovorena mogućnost da banka može krajnjem korisniku kredita odobriti grejs period do 12 mjeseci za kupovinu stambenog objekta u izgradnji, ukoliko je potrebno prenijeti investitoru sredstva kredita prije završetka objekta.

“U roku trajanja grejs perioda krajnji korisnik kredita će banci plaćati kamatu na mjesečnom nivou. Definisano je i da će Vlada kroz poseban kreditni aranžman ustupiti sredstva kreditnog aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) komercijalnim bankama na period od 20 godina, sa trogodišnjim grejs periodom, po fiksnoj godišnjoj kamatnoj stopi od nula odsto”, rekli su iz Vlade.

Na taj način, Vlada je dala značajan doprinos smanjenju kamatne stope za krajnje korisnike projekta, odnosno kupce stanova, što predstavlja subvencioniranu kamatnu stopu.

“To će biti regulisano posebnim ugovorom o prenosu sredstava, koji će biti Vladi dostavljen na usvajanje nakon okončanja javnog poziva za građane i utvrđivanja ukupnih potrebnih sredstava za realizaciju”, objašnjeno je iz Vlade.

Tagovi:
Sve vijesti