Crna Gora nepovratno na putu evropske integracije

Autor:

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na proslavi povodom Dana državnosti koja je održana na Cetinju istakao da Crna Gora, 13. jul, Dan državnsti obilježava sa ponosom i nadom za bolju evropsku budućnost.

0
A- A A+

  Istorija se, kako navodi Đukanović, postarala  da današnje generacije 21. maja 2006. obnovom državnosti Crne Gore, na demokratskom referendumu isprave i sopstvene i tuđe greške.

“Mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju. Ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja, 90-tih je bila jedina republika koja je tokom raspada Jugoslavije sačuvala mir, učvrstila stabilnost i multietnički sklad. Država koja je nakon 11 godina od sticanja nezavisnosti postala punopravna članica NATO, zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susjedima”, istakao je Đukanović.

Posebno je istakao da je Crna Gora nepovratno na putu evropske integracije.

“Mi vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i u snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbijedili najveći politički i intelektualni umovi dvadesetog vijeka mora biti nastavljena i u promijenjenom međunarodnom kontekstu, u vremenu burnih tehnoloških, političkih i kulturoloških promjena. Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van Evrope. Mi kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije, ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije”, kazao je on.

Predsjednik je istakao da ova godina u znaku velikih jubileja - 140 godina od 13.jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore, ali i vijek od nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, "kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta".

Đukanović se osvrnuo i na nedavno održane predsjedničke i lokalne izbore na kojima su građani Crne Gore još jednom ubjedljivo podržali evroatlanski kurs i evropsku perspektivu.

"Ti rezultati su nagovijestili da naša zemlja ulazi u mirnije političke vode, što stvara uslove za veću fokusiranost Vlade i svih državnih institucija i društvenih subjekata na dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja, na jačanje institucija i izgradnju društva vladavine prava. To je najbolji okvir za neophodne reforme i dostizanje evropskog kvaliteta života za naše građane, što je osnovni smisao našeg ukupnog političkog djelovanja", saopštio je Đukanović.

Današnje generacije u Crnoj Gori, i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima kao što je bio naš ustanak protiv fašizma 13. jula 1941.
Nek' je vječna Crna Gora!", zaključio je Đukanović.

Sve vijesti