Lideri političkih partija čestitali Dan državnosti

Autor:

Lideri političkih partija u Crnoj Gori čestitali su građanima Crne Gore Dan Državnosti, 13. jul.

0
A- A A+

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) saopštili su da 13. jul za Crnu Goru i njene građane ima izuzetan značaj, jer je tog dana, 1878. godine, na Berlinskom kongresu, dobila međunarodno pravno priznanje.

“Crna Gora se na isti dan 1941. godine upisala na listu država od kojih su drugi učili kako da se bore za slobodu, dižući ustanak protiv najvećeg svjetskog zla, fašizma”, naveli su predstavnici SNP-a u čestitki.

Oni su najavili da će delegacija SNP-a sjutra u 11 sati položiti vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici, u Podgorici.

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, rekao je da sjetiti se državnosti znači sjetiti se države u kojoj su sve nacije i vjere bile bratske, dok se sjećanjem na ustanak evocira momenat kada se ustalo protiv zajedničkog neprijatelja.

“Sada je ovo država podijeljenih građana, zarobljenih institucija i političkih elita koji građane usmjeravaju jedne protiv drugih“, poručio je Bečić u čestitki.

On je dodao da iz svijeta svakodnevno stižu opomene zbog veoma niskog stepena sloboda, vladavine prava i zarobljenosti države.

Crna Gora, crnogorska zastava, zastava Crne Gore Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

„Danas živimo život koji nije dostojan 13. jula, ali iskreno želim da trinaestojulski gen koji postoji u nama u predstojećem periodu pokaže miroljubivu i slobodarsku crtu“, kazao je Bečić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, poručio je da država mora da bude posvećena idejama antifašizma, evropejstva i demokratizacije.

„Sjutrašnji datum je dva puta ispisan zlatnim slovima u istoriji, onda kada je država priznata kao samostalna i kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma“, rekao je Abazović.

Predsjednik Liberalne partije (LPCG), Andrija Popović, smatra da su sloboda i otpor tiraniji i nepravdi najsnažnija zajednička nit naroda Crne Gore i njegove svijetle tradicije kojoj se svijet oduvijek divio.

“Potvrda iskrenosti i ispravnosti takvih uvjerenja i istrajnosti sadržana je u crnogorskoj državnosti koja je odoljela vjekovima kada su i veći i moćniji nestajali, a Crna Gora se obnavljala sanjajući o slobodnom društvu, bratstvu i jednakosti za njene građane”, naveo je Popović u čestitki.

On je dodao da je zato Crna Gora danas dio najmoćnije vojne alijanse, koja donosi mir među državama, kao i velike evropske porodice, koja garantuje napredak, dostojanstvo i poboljšanje kvaliteta života čovjeka.

Iz Ujedinjene su poručili da Crna Gora treba da se sjeća i slavi nesumnjive datume slave i pobjede iz svoje prošlosti, kao i da je jedan od njih 13. jul.

Oni smatraju da današnja Crna Gora mora razumjeti ondašnju ujedinjenu snagu, poštovati herojski napor vojnika i tražiti novu inspiraciju u jedinstvu.

“Samo ujedinjena snaga svih naših ljudi, građana i naroda, Crnoj Gori u budućnosti može garantovati mir, prosperitet i državnu snagu”, kazali su iz Ujedinjene.

Tagovi:
Sve vijesti