Uručene Trinaestojulske nagrade

Autor:

Ovogodišnji dobitnici Trinaestojulske nagrade su kroz naučni, društveni i umjetnički rukopis ostavili duboku identitetsku boru u baštini Crne Gore, poručio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

0
A- A A+
diploma Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  On je danas, na svečanosti u Vili Gorica, uručio nagradu za životno djelo profesoru Vukiću Puleviću i ovogodišnje Trinaestojulske nagrade vajaru Krstu Andrijaševiću, violončelisti Aleksi Asanoviću i profesoru Adnanu Čirgiću.

Andrijaševiću je priznanje uručeno za izložbu „Lice Ogledalo“ i štampanje monografije „Krsto Andrijašević“, Asanoviću za ostvarenja u prethodne dvije godine, a Čirgiću za knjige „Dijalektologija crnogorskog jezika“ i „Crnogorska usmena tužbalica“.

Brajović je kazao da 13. jul predstavlja personifikaciju crnogorskog pregnuća za slobodom i državom.

On je istakao da je Crna Gora „oduvijek bila usijano željezo na nakovanju prošlosti, koje se kovalo pod udarima budućnosti“.

„Kao što nema kamena koji ne pamti neku žrtvu za slobodu u Crnoj Gori, a ako ičega – kamenja imamo odviše, tako gotovo da ne postoji datum koji ne bi mogao biti imendan Dana državnosti Crne Gore. Ali, kao što se neki ljudi i djela ističu, tako se i 13.jul izdiže nad ostalim datumima, kao personifikacija crnogorskog pregnuća za slobodom iznad svega, a državom prije svega“, naveo je Brajović.

On je kazao da su zavjetnici 13. jula, kao i dobitnici Trinaestojulske nagrade, ostavili dubok i neizbrisiv trag u prošlom i našem vremenu.

„Kao što su naše rijeke ostavile duboke i neizbrisive klisure, ne na geografiji, već na obrazu Crne Gore“, dodao je Brajović.

Čirgić je u ime dobitnika zahvalio žiriju na ovogodišnjem izboru, naglasivši da nagrada koja nosi ime najsvjetlijega praznika u prekohiljadugodišnjoj crnogorkoj istoriji obavezuje i žiri i dobitnike.

„Činjenica da je žiri ove godine tu nagradu dodijelio onima čija je posvećenost Crnoj Gori i njezinoj antifašističkoj tradiciji neupitna, daje nam osnova da se nadamo da je država Crna Gora zakoračila u novo doba, u kojem će cijeniti sebe i sopstvene vrijednosti po kojima je odavno prepoznata u svijetu“, kazao je Čirgić.

Kako je rekao, ugled ovoga priznanja i značaj datuma povodom kojega se dodjeljuje „mora biti jemstvo dobitnika da će istrajno i pošteno raditi na duhovnome i kulturnome razvitku Crne Gore“.

Sve vijesti