Proslava 13. jula i u Novom Sadu

Autor:

Tradicionalno šestu godinu za redom u čast 13. jula Dana državnosti Crne Gore, Crnogorska kulturna mreža priprema organizaciju Crnogorske kulturne večeri, za brastvenike u Republici Srbiji.

Proslava 13. jula i u Novom Sadu Foto: MONDO

"Ovogodišnji projekat koji se održava na Trgu Slobode u Novom Sadu organizujemo u saradnji sa Udruzenjem crnogoraca Novog Sada", saopštili su iz nevladine organizacije Crnogorska kulturna mreža.

Kako su naveli, 13. jul je dan kada je Crna Gora stali u odbranu svoje časti i slobode, ali i u odbranu same civilizovanosti. To je onaj datum kada su Crnogorci zadivili planetu i sa 30 000 ustanika srčano udarili na gvozdenu silu od koje su ustuknule i klekle neke od najvećih svjetskih sila i bezpogovorno stavile jaram potlačenosti. Tada je veliki francuski intelektualac Žan Pol Srtr uzviknuo da je Crna Gora najsvjetliji primjer slobodne Evrope.

Odlučili su da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizuju za bratstvenike, koji žive u Novom Sadu, vojvođanskoj prijestonici, koja ima neraskidive veze sa Crnom Gorom, prije svega kao dobar domaćin i dom hiljadama Crnogoraca, a potom što sa Crnom Gorom dijeli najveće vrijednosti multikonfesionalnosti, multietničosti i multkulturalnosti.

Foto: MONDO

Navedeni projekat je, kako se navodi, koncipiran kao poklon Crnogorske zajednice građanima Srbije i gradu Novom Sadu koji je prijestonica srpske kulture.

"Imajući u vidu sve navedeno - Crnogorsko kulturno veče prevashodno ima za cilj promociju crnogorske kulture, kao i crnogorskih prava i običaja. Vjerujemo da će proslava Dana crnogorske državnosti, biti proslavljena na način kako dolikuje Crnogorcima, pa u skladu sa tim ovaj jubilej zamišljen kao veliko okupljanje građana, nastupi guslara, kulturno-umjetničkog društva, glumaca, pjevača, sa prepoznatljivim tradicionalnim repertoarom, i veliki koncert Željka Samardžića. Specijalni gosti događaja će biti Tamburaški orkestar RTV", zaključeno je.

Sve vijesti