Ćiro: Nikoga ne šljivimo! Vratićemo Francuskoj

Autor:

Miroslav Blažević, selektor koji je sa Hrvatima na Mundijalu 1998. osvojio treće mesto, kaže da veruje da će se njegov najveći san ostvariti, da se Dalićevi "ratnici" u Rusiji revanširaju Francuzima za poraz pre 20 godina

0
A- A A+

Hrvatska fudbalska reprezentacija napravila je najveći uspeh u istoriji plasmanom u finale Svetskog prvenstva u Rusiji. Izabranici selektora Zlatka Dalića pobedom nad Engleskom u polufinalu u Rusiji nadmašili su dosadašnji najbolji rezultat Hrvata na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine.

Predvodnik te generacije bio je Miroslav Ćiro Blažević, koji poručuje da je presrećan što su Hrvati ispisali nove stranice ne samo fudbala u toj zemlji, nego u svetskom almanahu.

"Nema ništa lepše i veoma sam srećan da me je nadmašio moj učenik. Slušao sam o tome kako je profesor uvek srećan kad ga đak nadmaši, a mene je nadmašio i razveselio celi hrvatski puk, ne samo u domovini, nego i van nje. Nema Hrvata koji se nije osećao izuzetno srećnim i nadasve ponosnim", poručio je u razgovoru za N1 Blažević i napomenuo da je rezultat ostvaren u Rusiji "vratio Hrvatima dostojanstvo i afirmisao malu zemlju".

On je rekao da je sada njegova najveća želja sasvim blizu ostvarenja - da Hrvatska postane prvak sveta.

"Francuzi su najubedljiviji u svim elementima, i jedino Hrvatska svojom odlučnošću, lucidnošću, energijom i poniznošću može da im parira. To je Dalićeva reč, poniznost, koji kao čestit čovek kad je izgovori, ona je verodostojno, a kada bi to ja rekao to bi se interpretiralo kao 'šatro'... Mi ponizni, klinac smo mi ponizni! Mi nikog ne šljivimo! Mi smo hrabra nacija i to upravo pokazujemo na prvenstvu u Rusiji", dodao je Blažević.

Iskusni strateg poručio je da je došlo vreme za revanš Francuskoj za poraz na Mundijalu pre 20 godina. Francuzi su 8. jula 1998. na Sen Deniju pobedili Hrvatsku u polufinalu rezultatom 2:1 (dva gola dao je Lilijan Tiram, a za Hrvate je strelac bio Šuker), a kapiten tog tima bio je sadašnji selektor "trikolora" Didije Dešan.

"Dešan je bio moj igrač u Nantu, ja sam mu sa 18 godina dao kapitensku traku, jer on je rođeni lider. Rekao mi je preko zajedničkog prijatelja je da zna da šef sanja o tome da im se revanširamo i, bogami, sanjam. Mi smo od Francuza izgubili na neku nepravdu, a kako se pravda uvek vraća, to bi moglo sad da se desi da pobedimo Francuze i da napravimo najveće sportsko čudo u poslednjih sto godina", rekao je Ćiro Blažević.

Sve vijesti