WhatsApp novitet - automatska "etiketa"

Do sada ste ih pravili sami, ali vam u ovom slučaju WhatsApp neće dati izbora!

WhatsApp novitet - automatska "etiketa" Foto: Promo / WhatsApp

WhatsApp uvodi "etikete" na poruke koje su proslijeđene korisnicima. Do sada, korisnici su mogli sami da prave "etikete" za poruke i da ih na taj način razvrstavaju, ali ovu će vidjeti automatski.

Kada vam neko "zalijepi" poruku koju nije sam napisao, već kopirao iz drugog razgovora, biće jasno označeno da je proslijeđena (Forwarded).

Ova etiketa primenjivaće se na tekstualne poruke, slike, video i audio zapise, naveo je WhatsApp na svom zvaničnom blogu.

"Ovaj dodatni kontekst učiniće grupne ili pojedinačne razgovore preglednijim. Takođe će korisniku jasno naznačiti da li je njegov prijatelj ili član porodice zaista napisao neku poruku, ili je ona originalno došla od nekog drugog," navodi blog.

WhatsApp se na "etikete" odlučio u pokušaju da se izbori sa viralnim širenjem dezinformacija. Situacija je naročito alarmantna u Indiji, gdje je ubijeno nekoliko ljudi jer su se preko ove aplikacije širile lažne informacije o tome da su zlostavljali djecu ili ih prodavali u bijelo roblje.

Aplikacija se već neko vrijeme bori sa lažnim vijestima i informacijama, a mediji u Brazilu nedavno su prenijeli da je poruka masovno poslata preko ove WhatsAppa "odgovorna" za širenje žute groznice. Navodno, u toj poruci navedeno je upozorenje da je vakcina opasna, što nije tačno, pa se žuta groznica vratila u tu zemlju u do sada neviđenom broju slučajeva!

WhatsApp je ranije najavio novčane nagrade za programere spremne da istražuju mehanizam širenja lažnih informacija, kao i saradnju sa lokalnim vlastima i organizacijama za provjeru tačnosti podataka objavljenih u medijima, kako bi se širenju opasnih informacija stalo na put.

Tagovi:
Sve vijesti