CIA objavila dokument o Titovoj smrti!

Autor:

Ovih dana američki obavještajci su na društvenoj mreži Twitter objavili dokument koji od 1980. godine čuvaju u svom muzeju.

 CIA objavila dokument o Titovoj smrti! Foto: MONDO/Predrag Vujić


Uz tekst "Muzejski artefakt nedelje - obavještenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service - CIA-ina interna informativna služba), kojom se objavljuje smrt predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita", prenio je Express.hr.

Stvar je u tome što se iznad vijesti o Titovoj smrti, kao izvor navodi Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vijest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu.

To je dokaz da griješe i najveći jer ovu su vijest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dve susjedne države, navodi portal.

Na današnji dan plakala je cijela Jugoslavija

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj centralnog Dnevnika Televizije Zagreb.

"Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da je umro drug Josip Broz Tito, predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i KPJ."

tito, josip broz tito, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Inače, američke tajne službe su navodno bile uvjerene da Tito nije bio 'pravi' Tito, a tu priču im je ispričao Marijan Džon Markul u njihovoj losanđeleskoj kancelariji.

Markul je tvrdio da čovjek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito.

Ko je plakao, a ko se smijao 1980. na Poljudu

To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj bilješci s početka maja 1955. godine.

Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio nakon što je dvije godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog vijeka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon "nestanka" opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu.

tito, dan republike, maskenbal, pioniri, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu.

Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, "maršal je gotovo u potpunosti ignorisao".

Osim toga, Markul je FBI-ajevcima ispričao da je 'pravi' Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, te da je bio blag i imao tuberkulozu - Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir, jer je bio uvjeren da onaj prvi Tito to nije imao gdje da nauči, navodi Express.hr.

Da li žalite za Jugoslavijom?

Portal podsjeća da je smrt Josipa Broza Tita odjeknula u cijelom svijetu, a koliki je uticaj imao, najbolje govori njegova sahrana na koju su stigli svi najveći svjetski državnici, od ruskog predsjednika Leonida Brežnjeva, do indijske premijerke Indire Gandi, engleske Margaret Tačer, zatim italijanskog predsjednika Sandra Pertinija, njemačkog kancelara Hans Ditrih Genšera, pa do svih predsjednika zemalja nesvrstanog pokreta, ukupno više od 300 državnika i delegacija, te desetak kraljeva i članova kraljevskih porodica.

Sve vijesti