Dvije trećine spaseno, u pećini još 4 dječaka!

Autor:

Osma osoba iznijeta je na nosilima iz pećine na Tajlandu, javljaju mediji u svijetu. Akcija spasavanja iz pećinskog kompleksa u kojem se fudbalski juniorski tim našao zarobljen prije tačno dvije nedjelje nastavlja se sjutra.


Mediji sa lica mjesta izvještavaju da su spasioci viđeni kako na nosilima iznose spasenog dječaka i ubacuju ga u vozilo hitne pomoći, nekoliko sati pošto je ponovo pokrenuta misija spasavanja. Poslije tog dječaka, koji je danas prvi, a inače peti po redu od početka akcije izvučen iz pećine, spaseno je još njih trojica.

Svi su na isti način prvo na nosilima donijeti do vozila hitne, a potom transportovani u bolnicu.

U dramatičnoj akciji koja je počela juče i koja je u žiži svjetske javnosti tako je do ovog časa spaseno ukupno osam od 12 zatočenih dječaka. Pored djece, u pećini je i njihov trener, za kog se pretpostavlja da će biti posljednji na redu za spasavanje.Prema posljednjim informacijama, akcija je za danas okončana, a sjutra se očekuje njen nastavak i spasavanje još čevorice dječaka, kao i trenera.

Jedan od članova porodice dječaka rekao je za CNN da roditelji ne znaju ko je od dječaka izvučen iz pećine, a ko je još uvijek u njoj.  Njihova imena nisu objavljena iz poštovanja prema porodicama dječaka koji se još nalaze u pećini.

U pećini Tam Luang nalazi se i devet članova spasilačkog tima, nakon što su juče u toku dana tajlandski i strani ronioci uspešno izvukli četiri dečaka iz pećine, prenosi Rojters.

Spaseni dječaci su dobro, ali su i dalje odvojeni od svoje rodbine zbog bojazni od infekcije, rekli su zvaničnici.

Oni su odmah poslije izvlačenja iz pećine prebačeni u bolnicu.

Spasilačka operacija bila je obustavljena tokom noći da bi se izvršila zamjena boca sa kiseonikom koje se koriste tokom izvlačenja.Ronioci su ponovo ušli u pećinu između 10.00 i 11.00 časova po lokalnom vremenu, prenio je BBC.

Operacija je nastavljena uprkos bojazni da je kiša koja je padala juče i noćas ponovo podigla nivo vode u određenim sekcijama pećine.

Zvaničnici su ranije rekli da postoji prozor od tri do četiri dana za spasilačku akciju prije očekivanih monsunskih kiša.

U akciji učestvuje čak 90 spasilaca, od čega 50 inostranih, Od toga su 18 ronilaca, uključujući pet tajlandskih mornaričkih "foka" i 13 članova međunarodne ekipe.

Akcija spasavanja dječaka, ukoliko sve bude teklo po planu, trajaće tri dana.

Hrabri Srbin spasava dečake iz tajlandske pećine!

Vlasti Tajlanda objavile su detaljan plan spasavanja. Poslije izvođenja grupe od četiri dječaka prvog dana, spasavanje se nastavlja u grupama.

Po dva ronioca prate svakog dječaka, svi nose kompletnu ronilačku opremu i maske koje pokrivaju cijelo lice, kao i boce sa kiseonikom. Prate konopac, a kada prolaz postane opasno uzan, dječaku se skida boca sa kiseonikom, zatim ga jedan ronilac vodi naprijed, dok drugi pozadi navodi bocu kako ne bi udarila u ivice pećine.


Djeci su "foke" morale da pokažu osnove ronjenja, kako bi mogli da se snađu u mutnoj i hladnoj vodi.

Veliki je izazov i ronjenje u mutnoj vodi, gdje je nulta vidljivost, gdje je prostor ograničen i gdje je nemoguće pratiti vrijeme ronjenja.

Djelovi puta su skoro potpuno neprovidni usljed jakog zamućenja vode, a najuži prolaz, kroz koji će dijete morati samo da prođe, širok je svega 38 centimetara.

Kada se provuku kroz to usko grlo, dječaci će imati još čak 2,4 kilometra ronjenja dok konačno ne dođu do prostorije pod vodom gdje će moći da udahnu vazduh. Tu će ih čekati ronioci i medicinski tim koji će provjeriti njihovo stanje.

Izvor: YouTube/Euronews


Djeca nisu jela nekoliko dana, a ronioci koji su ih pronašli davali su im gel kakav konzumiraju profesionalni sportisti, koncentrat glukoze koji brzo podiže nivo energije. U međuvremenu im je doneta i čvrsta hrana, doduše hladna, pa su slabi i iscrpljeni.

Međutim, ljekari su procenili da dječaci mogu da izdrže spasilačku akciju.

Po izlasku iz pećine moraće da budu zaštićeni od svjetlosti tamnim naočarima, jer su danima bili u mraku.

Mali fudbaleri, njih 12, i trener zarobljeni su u pećini od 23. juna.

Dječaci koji su ostali zarobljeni u pećini imaju između 11 i 16 godina.
Tagovi:
Sve vijesti