Udvostručen broj kineskih turista u Crnoj Gori!

Autor:

Crna Gora posljednjih godina bilježi značajan rast kada su u pitanju dolasci kineskih turista, a samo tokom 2017. udvostručen je broj i posjeta i noćenja!

Udvostručen broj kineskih turista u Crnoj Gori! Foto: MONDO/Anto Baković

Direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak-Kukavičić izjavila je za vikend izdanje Dnevnih novina da očekuje dobru ljetnju sezonu ne samo na primorju, već i u planinskim turističkim centrima.

Ona je podgoričkom dnevniku rekla da prema zvaničnim statističkim podacima Monstata u Crnoj Gori u kolektivnom smještaju tokom prvih pet mjeseci boravilo skoro 20 odsto više turista u odnosu na isti period 2017. godine, koji su ostvarili oko 18 odsto više noćenja.

Radak-Kukavičić je navela da trenutno u Kolašinu popunjenost hotelskih kapaciteta 90 odsto, dok je na Žabljaku popunjenost oko 60 odsto.

 "Podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa takođe ukazuju na porast. Kroz crnogorske aerodrome tokom prvih šest mjeseci prošlo je oko 910.000 putnika, što je za 120.000 – ili 15 odsto – više u poređenju sa istim periodom prethodne godine", rekla je direktorica NTO.

Ona je u razgovoru za podgorički dnevnik ocijenila da ovogodišnja turistička sezona bilježi i značajan rast kada su u pitanju finansijski pokazatelji.

"Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu 2018. ostvareno je 18,5 odsto više prihoda u odnosu na isti period prošle godine", rekla je Radak-Kukavičić.

Ona je istakla da je NTO prethodnih godina imala niz aktivnosti na promociji turističke ponude na emitivnom tržištu Kine te da Crna Gora posljednjih godina bilježi značajan rast kada su u pitanju dolasci kineskih turista, kojih su samo tokom 2017. godine zabilježili duplo veći broj i posjeta i noćenja.

Radak-Kukavičić je objasnila da je za kineske turiste karakteristično da putuju tokom prve sedmice maja, što je njihova tzv. „zlatna nedjelja“, zatim od maja do oktobra kada su u pitanju poslovna putovanja, od jula do avgusta na porodična putovanja, te u prvoj nedjelji oktobra – još jedna „zlatna nedjelja“.

"Preferiraju organizovani ture, izrazito su veliki potrošači, na putovanjima kroz Evropu obilaze veći broj zemalja i uglavnom se u destinaciji zadržavaju do četiri dana. Imajući u vidu da tržište
Kine ima svoje specifičnosti potrebno je dalje raditi na prilagođavanju turističkog proizvoda Crne Gore njihovim potrebama. Tu, prije svega, mislim na potrebu za većim brojem specijalizovanih restorana sa kineskom kuhinjom, obezbjeđivanje dovoljnog broja vodiča na kineskom jeziku, kvalitetnije šoping ture”, rekla je Radak-Kukavičić Dnevnim novinama.

Sve vijesti