Upozorenje za Chrome i Firefox korisnike!

Ako ste uljepšavali svoj pregledač kako bi bio baš po vašem ukusu, izloženi ste ozbiljnoj opasnosti!

Korisnici pregledača Google Chrome i Mozilla Firefox izloženi su bezbjednosnom riziku, pošto je otkriveno da je čak 1,8 miliona korisnika kompromitovano!

Plug-in Stylish, koji služi da vizuelno prilagodite pregledač svom ukusu i "dotjerate" kako vam izgledaju sajtovi dok ih posjećujete, zapravo je snimao kompletnu njihovu istoriju surfovanja, koju je zatim slao trećim licima, prenosi "Dejli mejl".

Ovaj dodatak, koji koristi 1,8 miliona ljudi širom svijeta, prikupljao je kompletne podatke o sajtovima koje su posjećivali, otkrio je inženjer softvera Robert Titon.

On je primijetio da je njegov plug-in snimao "istoriju" surfovanja od januara 2017, kada je Stylish kupila kompanija SimilarWeb.

Prikupljeni podaci, naveo je on na svom blogu, u nekim slučajevima bili su dovoljni za identifikaciju korisnika u pravom životu što ih je izložilo riziku napada hakera ili ucjenjivača.

Stylish zahtijeva da korisnik napravi nalog, a zatim mu dodjeljuje jedinstveni identifikator. Posle toga, potreban je samo jedan "kolačić" kako bi se identifikator zauvijek povezao sa osobom koja surfuje, a njegovi ili njeni podaci bili poslati natrag SimilarWebu.

Kada je ta kompanija kupila Stylish pre godinu i po dana, objavila je da će praćenje obavljati samo u sferi informacija relevantnoj za korisničko iskustvo.

"Prikupljaćemo anonimne podatke o stilovima koje korisnici odabiraju, a te informacije koristiće nam kako bismo povećali funkcionalnost usluge," navela je tada kompanija. Sada se, ipak, ispostavilo da je prikupljano mnogo više podataka koji su korisnike izložili opasnosti.

Tagovi:
Sve vijesti