TRKA S VREMENOM: Ima li nade za dječake?

Autor:

Tajlandski spasioci vode trku s vremenom pokušavajući da iz pećine, gdje je 12 dječaka s trenerom zarobljeno već 10 dana, ispumpaju što je više moguće vode da bi uz što manji rizik mogli da ih izvuku napolje.

Posle nekoliko dana suvog vremena, očekuju se nove padavine, a samim tim bi moglo da dođe do povećanja nivoa vode u pećini, što predstavlja novu prijetnju za zarobljene dječake.

Obilna kiša mogla bi da podigne nivo vode u pećini i ugrozi oblast u kojoj je grupa našla utočište.

Prema riječima vatrogasca, pojedini djelovi prolaza koji vodi do mjesta gdje su dječaci pronađeni, potpuno su poplavljeni, tako da je za sada jedini način da izađu - ronjenje.

"Ono što nas najviše brine je vrijeme. U trci smo s vremenom, a sada smo u trci i sa vodom", rekao je novinarima lokalni zvaničnik Narongsak Osatanakorn.

Narongsak je naveo da se razmatra mogućnost da se dječaci izvuku uz pomoć pojaseva za spasavanje.

U pećini su instalirane i telefonske linije koje tek treba da stignu do dječaka koji bi tada mogli da razgovaraju sa članovima porodice.

Pogledajte fotografije:

Navodi se i da je novi telefon donijet u pećinu, jer je prethodni upao u vodu i prestao da radi.

Narongsak je rekao da su tajlandske mornaričke "foke" zadužene da naprave plan za izvlačenje dječaka i procjene rizika.

Da li će svih 13 biti izvučeni istovremeno, zavisi od njihovog stanja, kazao je Narongsak, prenosi AP.

Zvaničnici su za to da se dječaci izvuku što je prije moguće, s obzirom na najavljene nove padavine koje će zasigurno dovesti do povećanja nivoa vode u pećini i otežati ili čak potpuno onemogućiti prolaz u pojedinim djelovima.

Tajlandska mornarica je juče na Facebooku objavila je dva nova snimka na kojima su prikazani pripadnici "foka" koji tretiraju lakše povrede na stopalima i nogama dječaka, a neki od dječaka se smješkaju na šale koje zbijaju pripadnici te mornaričke jedinice.

Pogledajte:

Izvor: YouTube/Euronews

Drugi dječaci su spavali pokriveni toplim ćebadima, vidi se na snimku.

Dječaci i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživjeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedjeljak su pronašli 12 dječaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang.

Putovanje do blokirane grupe i nazad trenutno traje 11 časova - šest da se stigne do njih i pet časova u povratku do izlaza.

Tagovi:
Sve vijesti