Navijači: Ljubav do neba i čuvari gradova

Autor:

Beštije su prva osnovana navijačka grupa u Crnoj Gori pošto je ideja pokrenuta 1986, Varvari su se pojavili 1987. na utakmici protiv Rijeke, Vojvode su zaživjele 1988…

Navijači: Ljubav do neba i čuvari gradova Foto: MONDO

Sutjeska u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igra protiv kazahstanske Astane, prvi meč je na strani 11. jula, a revanš je na program 18. jula na stadionu kraj Bistrice.

Budućnost u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igra protiv slovačkog Trenčina, prva utakmica je pod Goricom 12. jula, a revanš je sedam dana kasnije u Slovačkoj.

Rudar u 1. kolu kvalifikacija za LE igra protiv beogradskog Partizana, prvi okršaj se igra u Nikšiću 12. jula, dok je revanš na programu 19. jula u Beogradu.

Pravo vrijeme da se najvatreniji navijači organizuju na pravi način! Jer, htjeli da priznamo ili ne - evropske utakmice su prava stvar i najveći izazov, jer mnogima se ne ide po našim “livadama” kada se igra domaće prvenstvo.

Stadion FK Sutjeska Foto: MONDO


“Vojvode” su cijele prošle sezone bodrili Sutjesku gdje god je igrala. I bili su stvarno 12. igrač “plavo - bijelih” u šampionskoj sezoni. To su mali milion puta poručili prvotimci našeg šampiona. Uvijek ista ekipa na gostovanjima, uvijek ista kod kuće, njih makar 100 nikada nije odustalo od Sutjeske.

A lokalna priča “Vojvoda” je krenula 1988. godine. Grupa je, po nekim informacijama, prestala da navija početkom 2000. godine, ali se vratila 2006, kada je Crna Gora obnovila nezavisnost, I kada je na snagu stupila domaća liga. Danas su vatreni tifozi Sutjeske među najorganizovanijim, najbrojnijim i najodanijim u našoj zemlji. Vole Sutjesku i Nikšić. I šire lokal patriotizam.

Navijači vicešampiona države Budućnosti su takođe jedni od najboljih, najbrojnijih i najodanijih. To su Varvari! I ti momci, koji jedva čekaju još jednu subotu, su prošle sezone stvarno bili nešto najbolje što se moglo vidjeti od Podgoričana. Naravno, razočaravajući rezultati su ih tjerali sa stadiona, pa je nekad na “sjeveru” bilo svega 40 navijača, ali njih 40 zaslužuju poštovanje.

Evropske utakmice su uvijek izazov za navijače Budućnosti, tako da ne sumnjamo da će atmosfera protiv Trenčina da bude - spektakularna. I da će sjever biti ispunjen sa najmanje 1000 navijača. A Varvari se prvi put pojavljuju 1987. godine na Kup utakmici protiv Rijeke pod Goricom, a jedan od prvih vođa je bio kasnije kapiten FK Budućnost Savo Bato Barac.

Osnovati jednu ozbiljnu navijačku grupu, a kasnije postati igrač tog kluba i kapiten - to predstavlja čast”, rekao je Bato Barac, koji se prisjetio početaka.

Bilo je teško u to vrijeme okupiti ekipu, jer nije bilo mobilnih telefona. Putovanja takođe nisu bila laka, a nismo imali podršku kluba, dok se tada zbog jedne pogrdne riječi bukvalno išlo u zatvor. Ali sve se to prebrodilo, a Varvari i danas postoje. To me raduje”, jasan je Barac.

varvari, budućnost Foto: MONDO

I ne samo da postoje, već su Varvari svojevrsni čuvari Podgorice i Titograda. Predstavljaju bunt glavnog grada. A prošle godine su protiv Dečića (18. novembra 2017) proslavili 30 godina postojanja. Sa fudbalskim, rukometnim i košarkaškim klubom su proputovali Evropu, pa se pjesma o Podgorici čula praktično na svakom ćošku Starog kontinenta.

Naravno, pravili su probleme, ali koja navijačka grupa nije!? I Varvari i Vojvode moraju da se pohvale, jer su učestvovali u dosta humanitarnih akcija…

A na utakmici Rudar - Partizan će dominirati navijači Partizana! Rudar nema svoje organizovane navijače, ali zato je beogradski klub popularan u cijeloj Crnoj Gori, a naročito u Nikšiću. U gradu piva i čelika, postoji organizovana grupa “Grobari Nikšić” koja je osnovana prije nešto više od 10 godina. Tada je zvanično, uprkos tome što se ekipa i ranije okupljala.

Grobari Nikšić redovno prate utakmice beogradskog tima, u glavni grad Srbije zna da ih ode i po stotinu, a na 90 odsto utakmica Partizana je istaknuta njihova zastava. Inače, za “crno - bijele” navija dosta naroda iz Crne Gore, ali samo su Nikšićani organizovani kao grupa. I naravno, Grobari po našoj zemlji su podijeljeni kao i u Srbiji.Ako je Nikšić - “grobarski grad”, onda je Bar - “grad delija”! Tvrdo uporište navijača Crvene zvezde se nalazi upravo u lučkom gradu, ali se u posljednje vrijeme sve manje ističu. I njihova priča je krenula prije više od 10 godina.

Redovni su na utakmicama Zvezde u Beogradu i za njih postoji samo Crvena zvezda. Naravno, veliki broj ljudi navija za beogradski klub, Zvezda je popularnija od Partizana, ali su Barani najorganizovanija ekipa.

Nikšić pored “Vojvoda” ima “Fap mašinu” - navijače Čelika. Grupa je osnovana 2001. godine, još uvijek je jedna od najorginalnijih, ali nažalost Čelik je praktično ugašen klub. Fap mašina je bila autentična, pratila je “metalurge” svuda, a široj javnosti su postali poznati tokom zlatnih godina Čelika u novijoj istoriji - od 2010. do 2013, klub osvojio Kup i igrao finale - kada je predsjednik kluba bio kontroverzni biznismen Ranko Radulović.

Fap mašina je bila nezavisna svakako, furala je svoj trip i prava je šteta što je klub ugašen…

Tifo scena Crne Gore je nezamisliva bez kotorskih Beštija! Toliko emocije, orginalnosti, ljubavi prema drevnom gradu pod Vrmcem malo ko ima. “Beštije” važe za najstariju navijačku grupu u našoj zemlji, osnovani su 1986. godine, al uglavnom su se “palili” na - vaterpolo i Primorac. To je njihov teren, gdje im nije niko ravan na svijetu.

Međutim, kako je vaterpolo sport u Crnoj Gori nažalost na izdisaju, a šampion Evrope iz 2009. više nije šampion ni u svojoj zemlji, tako interesovanje slabi. Beštije se tek ponekad pojave na fudbalu da bodre Bokelj, ali kada se pojave, onda naprave pravu feštu - bokeljsku naravno.

Tako je bilo u kvalifikacijama za Ligu Evrope ljeta 2016. godine kada su se sreli sa novosadskom Vojvodinom. Beštije su imale poseban doprinos plasmanu Bokelja u Evropu tada. Kada su shvatili da je plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope realan, posle svake domaće utakmice koja bi se pobedila navijači su iz svog džepa čašćavali najboljeg igrača meča. Prilozi su se skupljali prije utakmice, a to je znalo nekada da bude 200, a nekada 400 ili 500 eura. Bilo je to praktično više nego prosečna plata fudbalera u Crnoj Gori.

Ali, Bokelj je danas u Drugoj ligi Crne Gore, što nije interesantno skoro nikome…

A loši rezultati klubova tako nisu privlačni ni ostalim navijačkim grupama koji su se javljale u našoj zemlji, pa su prestajale sa radom ili se aktiviraju kada osjete rezultat. Uglavnom, nisu konstantni i organizovani, nema ih na svim utakmicama.

Te grupe su Hajvani (Jezero), Askeri (Dečič), Vragovi (Kom), Vukovi (Zeta), Street boys (Berane)…

I za kraj, jedna od najorginalnijih navijačkih grupa su navijači Zabjela - lokalnog kluba iz legendarnog naselja u Podgorici.

Nažalost, Zabjelo je na izdisaju, praktično ne postoji, a postoji priča da će od sljedeće sezone nastupati u Trećoj ligi.

I u tom rangu takmičenja klub će pratiti minimum 20 momaka. Kroz Drugu ligu je Zabjelo pratilo organizovano i po 100 navijača, a puni sjaj grupe koja je osnovana sredinom devedesetih samo iz ljubavi prema Zabjelu je doživjela ljeta 2013. kada je Zabjelo ispalo od Mogrena u baražu.

I tada su Zabjelčani pjevali ‘mala moja, je li stig’o, na Zabjelo Luis Figo’ ili ‘Sjećaš li se Maradona, na Zabjelo poligona’, dok su tadašnjem napadaču Mogrena Ratku Zecu simbolično poklonili - zeca.

To govori o maštovitosti Zabjelčana…

Zabjelo navijači Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Sve vijesti