Ljepota koja propada (FOTO)

Autor:

Sveti Marko je jedno od najljepših ostrva na crnogorskom primorju.

0
A- A A+
Sveti Marko Foto: MONDO/Zoran Mujbegović

  Kroz istoriju je mijenjalo mnoga imena: Školj, Sveti Gabrijel, Stradioti, a danas najpoznatije koje se i zadržalo je ime Sveti Marko.

Ovo ostrvo je ostrvo nevjerovatne prirodne ljepote. Maslinjaci, vegetacija i brojni čempresi koji obogaćuju ostrvo zelenilom i blistavim bojama ga čine jedinstvenim u svojoj ljepoti. Ostrvo je okruženo najčistijom vodom u zalivu i prelijepim pejzažima kojima je teško odoljeti. 

Sveti Marko je bio u vlasništvu Kluba Mediterane do kraja 80-tih godina prošlog vijeka, kada, zbog ratova na prostorima bivše Jugoslavije on prestaje da radi. Od 1990. godine, pa sve do današnjih dana bio zabranjen pristup, a objekti na ostrvu su vremenom potpuno devastirani.

Bivši vlasnik agencija Putnik iz Beograda je prenijela vlasništvo na opštinu Tivat, a opština je, najveće i najljepše ostrvo u zalivu prodala ruskoj kompaniji METROPOL DEVELOPMENT koja je imala za ideju da ostrvo pretvori u luksuzni kompleks od 6 zvjezdica. Međutim, godinama od tada pa do danas na ostrvu se ne mijenja apsolutno ništa. 

Ovako je trebao da izgleda Sv. Marko nakon što ga je otkupila ruska firma Metropol Development.

Sveti Marko Foto: MONDO Sveti Marko

Prije dvije godine ostrvo je bilo ponovo u centru pažnje. Podugo najavljivana gradnja na ostrvu Sveti Marko nije nikada započeta. Tivćane je trgnula vijest  da je za ostrvo zainteresovan investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata,  brzo je reagovao tadašnji gradonačelnik Tivta Ivan Novosel, koji je kazao da je Sveti Marko privatno vlasništvo i da ruski "Metropol" Mihaila Slipenčuka uredno plaća opštini godišnji porez na svoj posjed, a radi se o sumi od 360.000 eura.

Dok je bilo pod zakupom Kluba Mediterane ostrvo je makar bilo održavano, bilo je prepuno turističkih sadržaja, hotelom, restoranom, mnoštvom bungalova koji nisu odudarali od njegove ljepote već su bili izgrađeni tako da se uklapaju u prirodni ambijent i da ljepota ostrva i priroda nikada ne budu u drugom planu. Sada se ti bungalovi ne vide od šume i 90 odsto njih je potpuno uništeno.

Ovako je izgledao Sv. Marko dok je bio pod zakupom Klub Mediterane - a.

Sada je Sveti Marko prašuma kojom se ne može šetati, zarasla u potpunosti. Takav dijamant u samom centru najatraktivnijeg grada na crnogorskom primorju, je prepušten rubu vremena. Sramno je za opštinu Tivat, što nije znala da ostrvo prilagodi za turste i pretvori u turističku atrakciju od koje će lokalno stanovništvo imati dobiti, već ga je prepustila nekom stranom investiroru, a Tivćani su svjedoci još jedne, "istorijske" investicije na crnogorskom primorju koja nije realizovana.

Kako ostrvo izgleda danas možete pogledati ovdje.

Postavlja se pitanje da li ćemo se nekada kao društvo pokrenuti i početi da branimo svoje, ili ćemo puštati kao i do sada da nam ''mažu oči'' lijepom pričom i otuđuju nasljeđe od nas?

Nekada Ostrvo cvijeća, a danas...(FOTO) 

Sve vijesti