Ovakav raskid razori nas potpuno

Autor:

Uvek je bolno kad vas ostavi osoba koju volite, ali evo kada je najteže...

0
A- A A+
razvod, brak, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Da li se sećate kako vam je bilo kad vas je prvi put ostavila osoba koju ste voleli? Verovatno. Čak i ako je to bilo jako, jako davno, sećate se - niste jeli, niste spavali, celo telo vas je bolelo od tuge... I preživeli ste.

Svaki sledeći raskid podneli ste, verovatno, malo lakše. Naročito ako se koji put desilo da ste vi taj koji ostavlja. Ali, kad je situacija obrnuta, kad odlazi onaj kojeg volimo ili ona koju volimo, teže je...

Naročito ako osoba koja nam je sve na svetu odlazi - zbog nove ljubavi.

Studija naučnika s Kornel univerziteta pokazala je da nas najviše povredi kad nas osoba koju volimo ostavi zbog nekog drugog.

Tokom istraživanja, 600 ispitanika učestvovalo je u četiri različita tipa eksperimenata.

U prvom, učestvovale su dve žene koje su u tajnosti radile sa naučnicima i muškarac koji nije. Da bi utvrdili kako se muškarac oseća zbog odbijanja, naučnici su jednoj od učesnica dali da reši zagonetku i ostavili joj da bira da li će joj u tome pomoći druga žena, muškarac, ili će je rešavati sama. I, rečeno joj je da svaki put treba ili da izabere da je rešava sa drugom ženom ili sama. Muškarac, dakle, nikad nije bio "u kombinaciji".

Drugi eksperimenti bili su sprovođeni u većim grupama, a od ispitanika se očekivalo da se prisete trenutaka kad su bili ostavljeni.

Ovi eksperimenti pokazali su da ljudi teže podnose odbijanje ili raskid kad je neko drugi bio odabran umesto njih, nego kad je osoba koja bira prosto odlučila da radi nešto ili bude - sama, prenosi "Hafington post".

Osim toga, naučnici su utvrdili da "ostavljeni" uvek traže razloge raskida, i odgovore na pitanje zašto je do toga došlo, a ako ih ne dobiju, automatski pretpostavljaju da je u pitanju treća osoba.

Dakle, sledeći put kad budete raskidali vezu, NEMOJTE SPOMINJATI da ste se zaljubili u nekog drugog, čak ni ako je to istina. Osim ako namerno ne želite da povredite onoga koga ostavljate...

Da li biste oprostili prevaru (ANKETA)

Sve vijesti