Grci se izvukli iz bule, Cipras stavio kravatu

Autor:

Grčki premijer Aleksis Cipras stavio je večeras kravatu, prvi put od kada je došao na vlast pre više od ti godine, kako bi proslavio kraj teške finansijske pomoći za njegovu zemlju.

0
A- A A+

Cipras je danas nosio kravatu bordo boje s belom košuljom i plavim odelom tokom svečanog govora poslanicima.

Ciprasova kravata je izazvala aplauz prisutnih jer je sam premijer došavši na vlast rekao da neće nositi kravatu dok Grčka, duboko uzdrmana finansijskom krizom započetom 2007. godine, bude bila pod nadzorom stranih finansijskih centara pomoći.

Evo kome sve Grci duguju 323 milijarde evra

Grčki premijer je ipak odvezao kravatu na kraju govora rekavši da je grčki narod dobio bitku ali ne i rat, i dodao da će nastaviti bitku do konačne pobede, prenela je agencija Frans pres.

Ministri zone evra postigli su dogovor koji će omogućiti Atini da napusti, kao što je predviđeno, nadzor svojih kreditora 20. avgusta i ponovo počne sama da se zadužuje na finansijskim tržištima.

MONDO u Grčkoj: Drugi imaju probleme, mi ne

Ministri su se složili da odlože na dodatnih deset godina početak otplate velikog dela grčkog duga, koji je i dalje najviši u EU, odnosno 180 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih zemalja zone evra, bez kojih bi zemlja bankrotirala.

U jednom trenutku dug je dosegao 323 milijarde evra.

Tagovi:
Sve vijesti