“Komplikujem stvari kako bih ih pojednostavio“

Selekcija radova iz najnovijeg ciklusa „Dodiri“, Miloša Radunovića, izložena je 18. juna u sklopu Noći otvorenog studija, u ateljeu porodične kuće Radunović u Golubovcima.

“Komplikujem stvari kako bih ih pojednostavio“ Foto: MONDO/Jovana Vujanović

Događaj se održao u dvorištu ateljea uz koktel, a za prijatnu atmosferu i muziku bili su zaduženi Nikola Delibašić i Ognjen Kračković.

„Ciklus radova 'Dodiri' čine apstraktni crteži i akvareli koji su oslobođeni od narativa i rasterećeni od predmetnog sadržaja, a koji se bave fluidnošću emocija. U pojedinim radovima istražujem kvalitete fluidnosti kroz tehniku akvarela, kroz razlivanje boje i vode, nekad i drugih integrisanih elemenata poput pepela. Kontrolisani nanosi razlivene boje i vode simbolizuju raspad forme u bezbroj mogućnosti, simbolizuju zbir emotivnih stanja različitih intenziteta tuge, ljubavi, melanholije, sreće, erotike…“, objašnjava MIoš za MONDO i dodaje da je esencija života borba.“To predstavlja mene i manifestuje se kroz moja djela. Obični, svakodnevni životni zadaci i objekti na koje nailazimo, kombinovani rukama kreativnosti, daju mogućnost da umnogome poboljšamo našu okolinu, vizuelno i funkcionalno, tako omogućivši rijeci života neometani tok“.

Miloš voli da kaže da komplikuje stvari kako bi ih pojednostavio.

“To je univerzalna istina svega u što se upustim. Konstantno konstruišem, rekonstruišem i recikliram. Razbiti zid, napraviti kalup i uliti beton - proširiti: nekad samo uski prolaz sada postaje veliki portal. Portal koji omogućava protok energije, stvari, misli. To je konstruisanje autoputa tamo gdje je nekad bila samo kozja staza. To je konstruisanje neprestanog pokreta slika, linija i površina, sa namjerom da se sjedine u jednu savršeno jednostavnu kreaciju koja godi čulima“, zaključuje ovaj mladi umjetnik.

Miloš Radunović, rođen je u Zrenjaninu 1993. godine. Upisao je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 2014. godine, gdje trenutno pohađa specijalističke studije slikarstva. Do sad je izlagao u okviru kolektivnih studentskih izložbi na FLU Cetinje. Živi i radi u Podgorici.

Tagovi:
Sve vijesti