Stvoriti uslove za britanske investitore i turiste

Autor:

CG je čvrsto opredijeljena da u duhu novog vremena, pred novim izazovima, u procesu pregovora za članstvo u EU razvija što tješnju saradnju na svim poljima sa po svemu velikom zemljom, najstarijom parlamentarnom demokratijom na svijetu

0
A- A A+

  To je rekao crnogorski predsjednik Milo Đukanović na prijemu na Cetinju ambasade Ujedinjenog Kraljevstva povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Velike Britanije, i rođendana kraljice Elizabete II.

Đukanović je kazao da se u izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i demokratizaciji društva, kao i na ekonomskom planu, stvaraju uslove za što brojnije prisustvo britanskih turista i investitora.

"Imamo za to snažne fundamente na koje zajednički možemo biti ponosni, koje smo gradili gotovo vijek i po, od prvog britanskog diplomate Kirbi Grina do ambasadorke Alison Kemp. Isto tako i snažnu političku volju, i sve druge pretpostavke za osavremenjavanje naše saradnje u 21. vijeku", rekao je on.

On je podsjetio na istorijske isječke koji govore o trajnosti i dubini crnogorsko-britanskih veza i prijateljstva naših naroda.

"Takav odnos velikih ličnosti jedne od najznačajnijih zemalja u evropskoj i svjetskoj istoriji prema Crnoj Gori i Crnogorcima čini nas ponosnim", kazao je Đukanović.

To prijateljstvo je, kaže on, produbljeno i tokom Drugog svjetskog rata kada su se naši narodi ponovo našli na savezničkoj strani.

"Isto tako i u vrijeme Titove Jugoslavije, kada su crnogorske diplomate, poput Cetinjanina Nebojše-Bata Tomaševića, koji je dugo godina radio i živio u Engleskoj, doprinosile jačanju veza sa Crnom Gorom i Jugoslavijom, i uzdizanju međusobnog uvažavanja", kazao je Đukanović,.

Đukanović je podsjetio da je i u najnovijoj crnogorskoj istoriji, Ujedinjeno Kraljevstvo imalo i ima svoje posebno mjesto i ulogu.

"Mi ne zaboravljamo da je London među prvima prije 20-tak godina podržao demokratski zaokret i evropski kurs Crne Gore. U tom vremenu posebno značajnu ulogu imali su Britanski Know-how fond i Britanski savjet. Ali i britanska Vlada svojom odlučnom, svestranom podrškom", kazao je Đukanović.

Kako je kazao, to je posebno došlo do izražaja nakon obnove crnogorske državnosti, i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Vrijeme je pokazalo da borba naših engleskih poštovalaca i prijatelja za Crnu Goru 20-tih godina prošlog vijeka nije bila uzaludna. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao jedna od vodećih država u Evropi i svijetu, snažno je podržala Crnu Goru u procesu stupanja u NATO alijansu, gdje smo opet saveznici. Kao što podržava i naš evropski put, i evropsku i evroatlantsku integraciju cijelog regiona", rekao je Đukanović,

Crnogorski predsjednik je kazao da je za sve značajno što London nastavlja i bilateralno i multilateralno da to radi i nakon Bregzita.

"Najbolja potvrda tome je organizacija Samita balkanskih zemalja u okviru Berlinskog procesa idućeg mjeseca u Londonu", rekao je Đukanović.

Sve vijesti