Upis brucoša na Univerzitet 25. i 26. juna

Autor:

Konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore (UCG) za 2018/2019. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore biće objavljen u petak, a prijave se podnose 25. i 26. juna.

0
A- A A+
Univerzitet Crne Gore Foto: Mondo Univerzitet Crne Gore

  Iz Ministarstva prosvjete je ranije saopšteno da će UCG na besplatnim studijama ove godine biti mjesta za 3,5 hiljade studenata.

Ukupan broj mjesta na svakom studijskom programu povećava se za po jedan odsto po principu afirmativne akcije.

"Pravo prijave na konkurs za upis na studije ima crnogorski državljanin i stranac, u skladu sa zakonom, koji je stekao odgovarajuću kvalifikaciju IV-1 podnivoa Nacionalonog okvira kvalifikacija", kaže se u saopštenju.

Uz prijavu za upis, kandidat prilaže originalnu diplomu o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu, originalna svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja, diplomu “Luča” ili ekvivalentnu diplomu.

"Potrebna je kopija biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuća lična isprava koja se izdaje u skladu sa posebnim propisom, diploma (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja", kaže se u saopštenju iz UCG.

Stranac podnosi i dokaz o poznavanja jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju kada je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nisu imali eksterni maturski, odnosno stručni ispit polažu se 27. juna.

"Prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu se prema rasporedu koji će biti istaknut na oglasnim tablama univerzitetskih jedinica, od 28. juna do 2. jula", navodi se u saopštenju.

Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 9. julom.

Kako upisati fakultet u Crnoj Gori

Tagovi:
Sve vijesti