Urugvajci "italijanski" do osmine finala

Autor:

Urugvaj se pridružio Rusiji u osmini finala Mundijala. Gol Suareza na njegovoj 100. utakmici u dresu Urugvaja dovoljan za pobjedu nad Saudijskom Arabijom. Izuzetno dosadna utakmica u Rostovu.

Rusija i Urugvaj iz Grupe A igraće u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Nakon što je Rusija u ubjedljivom stilu obezbijedila plasman (pobjeda nad Saudijskom Arabijom 5:0 i potom nad Egiptom 3:1), domaćinu se danas priključio Urugvaj koji je minimalnim rezultatom savladao Saudijsku Arabiju.

Ovo je prvi put od 1954. godine da je Urugvaj vezao dvije pobjede na startu svjetskog prvenstva!

Saudijska Arabija - Urugvaj 0:1 (0:1). Jedini strijelac na utakmici bio je Luis Suarez u 23. minutu. 

Taj gol je, maltene, i jedno vrijedno pomena sa ove utakmice. I podatak da ga je postigao upravo Luis Suarez na svojoj 100. utakmici za Urugvaj.

Samo šestorica fudbalera su u istoriji Urugvaja nastupili 100 i više puta. Suarez je do ove utakmice dao 51 gol u dresu Urugvaja.

Zahvaljujući katastrofajnoj procjeni golmana Saudijske Arabije Muhameda Aloveisa, koji je poslije kornera "zaplivao" u prazno posle kornera, Urugvaj je postigao gol. Tačnije, Suarez, kome je lopta pala baš na nogu, a on takve poklone ne propušta.Suarezu sada nedostaje jedan gol da se izjednači sa Oskarom MIgezom na vječnoj listi najboljih strijelaca za Urugvaj na svjetskim prvenstvima. Migez je dao 8 golova. Suarez je ovim golom pretekao Dijega Forlana (6).

Suarez je, inače, prvi Urugvajac koji je postigao gol na tri svjetska prvenstva (2010, 2014. i 2018).

Osim ovog trenutka, zaista, nema mnogo šta da se kaže o jednoj od najlošijih utakmica u dosadašnjem toku turnira. Treba pohvaliti Saudijce koji su popravili utisak u odnosu na onaj debakl protiv Rusa na otvaranju Mundijala.

Urugvajci su odigrali... pa, samo su odradili posao. Imali su još par prilika, Edison Kavani dvije (jednu slučajno) i to je to.

Inače, prva i druga ekipa iz Grupe A ukrštaju se sa pobjednicima Grupe B u kojoj su Portugal i Španija, pa će biti vrlo zanimljvi duelu u osmini finala.

REZULTATI GRUPE A:

1. kolo:
Rusija - Saudijska Arabija 5:0
Urugvaj - Egipat 1:0

2. kolo:
Rusija - Egipat 3:1
Urugvaj - Saudijska Arabija 1:0

***Rusija je u osmini finala

3. kolo (ponedjeljak, 25. jun):

Rusija - Urugvaj
Saudijska Arabija - Egipat

- SASTAVI -

URUGVAJ: Muslera - Varela, Himenez, Godin, Kaseres - Vekino, Betankur, Sančes, Rodrigez, Suarez, Kavani.

SAUDIJSKA ARABIJA: Muhamed Aloveis - Muhamed Albreik, Jaser Alšahrani, Ali Albuleihi, Osama Havsavi, Abdulah Otaif, Salman Alfaraj, Taisir Alđasem, Hatan Bahebri, Salem Aldavsari, Fahad Almuvalad.


NAVIJAČI SAUDIJSKE ARABIJE
Sve vijesti