Šta da uradite kada vam Chrome guši kompjuter

Google Chrome jede memoriju računara, novog ili starog - jede. Saznajte kako to da spriječite.

0
A- A A+

Internet pregledač Chrome u stanju je da uspori rad računara, čak i ako je riječ o savremenoj konfiguraciji. Ako otvorite previše tabova Chrome programa, lako vam se može desiti da vam "pojede" svu radnu memoriju i ne ostavi dovoljno memorije za druge potrebe.

I različite ekstenzije i dodaci popularnog pregledača interneta, takođe mogu prekomjerno da opterete rad procesora i drugih resursa. Ako vam je kompjuter odjednom sporiji, nego inače, možete da provjerite da li je Chrome krivac za to, ako prekontrolišete aktivne procese vašeg računara.

Kod PC računara sa Windows operativnim sistemom potrebno je otvoriti Task Manager, a na Mac uređajima trebalo bi pogledati Activity Monitor.

Ako ustanovite da Chrome "izvlači" gomilu resursa računara, možete da provjerite i koji su tabovi i proširenja, odnosno ekstenzije problematični. Kliknite na tab CPU pri vrhu i vidjećete prikaz od najvećih do najmanjih potrošača. Tu možete da zaustavite ili da zatvorite bilo koji neaktivan, a otvoren tab u Chrome pregledaču, koji previše opterećuje rad procesora i memorije računara i to tako što ćete kliknuti End Task pri dnu Chrome Task Managera

Isto se odnosi i na ekstenzije, ali prije nego počnete da ih gasite proverite koje ne koristite, pa ih onda isključite ili čak obrišite sa računara. Da biste provjerili šta ste uradili otvorite postavke u Chrome-u, potom More Tools, pa Extensions, zaključuje Tehnopolis.

Ako vi imate neki savjet kako “zauzdati“ Chrome - komentari su vaši!


Tagovi:
Sve vijesti