Bečić i Abazović na sastaku sa Hanom

Autor:

Lideri Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović sjutra će u Briselu komesaru Evropske unije (EU) za susjedsku politiku i proširenje Johanesu Hanu, predstaviti Plan izbornih reformi.

0
A- A A+
Dritan Abazović i Aleksa Bečić Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Iz te dvije stranke saopšteno je da će Bečić i Abazović, sa generalnim sekretarom Demokrata Borisom Bogdanovićem i potpredsjednikom URA-e Milošem Konatarom na poziv Hana boraviti naredna dva dana u zvaničnoj posjeti Briselu.

Navodi se da je Han pozvaa Bečića i Abazovića i Brisel, nakon što su dvojica lidera domaćoj i međunarodnoj javnosti predočili Plan izbornih reformi, o čijoj ozbiljnosti, kako su kazali, osim šireg odobravanja relevantnih domaćih i međunarodnih adresa, svjedoči i posjeta čelnika Demokrata i URA-e Briselu.

Najavljeno je da će Bečić i Abazović predstaviti Hanu Plan izbornih reformi i njegovu razradu, kao i okolnosti koje su dovele do potrebe za takvim razrješenjem trenutne političke situacije u Crnoj Gori.

Planom izbornih reformi Demokrata i URA-e, koji je ponuđen i drugim opozicionim partijama, kao i NVO sektoru, predviđeno je nalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim i Savjetom Radio Televizije Crne Gore i sveobuhvatnom izbornom reformom.

Reforma podrazumijeva implementaciju preporuka OEBS-a/ODIHR-a, definisanje zakonskog rješenja kako bi svi lokalni izbori bili održani istog danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u kampanji, osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom zakona i podzakonskih akata, izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa standardima Evropske unije.

"Han je, ubrzo po objavi Plana, pohvalio konstruktivan angažman u debati i reformama koje su kreiranjem ovog Plana pokazali Demokrate i URA i najavio diskusiju sa Bečićem i Abazovićem koja će početi sjutra", kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Planom izbornih reformi ne odstupa od uslova koje je opozicija postavila nakon parlamentarnih izbora 2016. godine i značajan je zbog potencijalnih novih kanala za opoziciono djelovanje.

Demokrate i URA su, kako su kazali iz tih partija, plan ponudile svim opozicionim subjektima u Crnoj Gori, kao i nevladinom sektoru.

"Kako bi se skupa radilo na ukidanju svih dosadašnjih antidemokratskih praksi, jer je izvjesno da je to u opštem interesu građana, koji će za Demokrate i GP URA-u uvijek biti značajniji od zbira interesa svih političkih subjekata", navodi se u saopštenju.

Sve vijesti