Zvanično: Zavisnost od igara je mentalni poremećaj

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je “Gaming disorder“ sad i zvanično mentalni poremećaj.

0
A- A A+

Poremećaj igranja igara“ je zdravstveni i mentalni poremećaj, objavila je Svetska zdravstvena organizacija. Da bi nekome bio dijagnostifikovan ovaj novi poremećaj potrebno je da osoba, zbog igranja igara, zanemaruje svoje lične, društvene, porodične i druge potrebe i da se bez gejminga oseća izgubljeno, nesigurno i da gubi kontrolu nad svakodnevnim životom.

Rešenje za sve koji su ZAVISNI od igrica

Prema uputstvu Svetske zdravstvene organizacije, da bi neka osoba bila podložna poremećaju igranja igara potrebno je da se pomenuti simptomi pojavljuju najmanje godinu dana, a među mogućim simptomima su i poremećaj spavanja, zanemarivanje okoline, zanemarivanje jela i pića, kao i mnogih drugih svakodnevnih potreba i/ili aktivnosti.

U Srbiji se leče zavisnici od neta, igara, YouTuba

Svetska zdravstvena organizacija naglašava da je izuzetno važno da se zna da čak i višesatno provođenje vremena uz gejming apsolutno ne mora da znači da je ta osoba zavisna od video igranja i da pati od novoutvrđenog poremećaja i veruje da od ovog poremećaja, zapravo pati vrlo mali broj ljudi na svetu.

Širom sveta već postoje razne klinike za odvikavanje od igranja igara, iako je, kao što vidimo, ovaj poremećaj priznat tek sada.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi:
Sve vijesti