Od sjutra novi servis za zakazivanje pregleda

Autor:

Crnogorski građani će od sjutra moći da potvrđuju ili otkazuju specijalističke preglede u Kliničkom centru Crne Gore putem call centra, koji će omogućiti automatsko ažuriranje baze podataka kako bi se brže oslobađali slobodnni termini.

0
A- A A+
KCCG kbc Klinički Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu i unapređenje kvaliteta u tom resoru, Vesna Miranović, kazala je u petak na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen servis, da je elektronsko zakazivanje pokazalo pozitivne i negativne strane i da su nastojali da pronađu novo rješenje kojim će se unaprijediti taj sistem.

Ona je objasnila da će pacijent novim servisom šestog, petog i četvrtog dana pred zakazani pregled dva puta dnevno dobijati poziv koji će glasiti da određenog dana i u određenoj ambulanti ima zakazan pregled.

Kako je kazala, pritiskom na nulu pacijent potvrđuje dolazak na pregled, a na jedan otkazuje.

„Ukoliko se pacijent prvog dana odazove, više neće dobijati pozive, a ako se poslije tri dana i šest poslatih poruka na odazove, sistem će ga automatski eliminisati sa liste zakazanih pregleda i osloboditi termin drugom pacijentu“, objasnila je Miranović.

Ona je naglasila da je pacijent obavezan da poštuje termin specijalističkog pregleda koji je zakazao i da, ukoliko odustane, o tome obavijesti KCCG i oslobodi termin za drugog pacijenta kojem je pomoć potrebna.

Direktorica KCCG, Zorica Kovačević, kazala je da su, otkad je uveden sistem elektronskog zakazivanja, svakodnevno radili analize nedolazaka pacijenata na preglede zbog kojih 25 do 38 odsto pregleda nije realizovano i da je to dosta finansijski koštalo KCCG.

Prema njenim riječima, novi servis je rješenje kako bi se oslobodile ambulante za veliki broj pacijenata koji žele da zakažu pregled u roku kako je to Pravilnikom definisano, odnosno da prvi pregled mora biti u roku od 30 dana.

Ona smatra da će, ukoliko projekat zaživi, biti dovoljno slobodnih termina kako bi izabrani ljekari mogli zakazati pregled svakom pacijentu u roku od mjesec, i kontrolni pregled u zavisnosti od zahtjeva koji prema njima imaju specijalisti.

Kovačević je kazala da očekuje da će za mjesec ili dva imati benefite od projekta, i da će uspjeti da blagovremeno informišu svakog građanina Crne Gore na koji način da zakaže i potvrdi specijalistički pregled.

Predstavljen novi servis za zakazivanje pregleda

Tagovi:
Sve vijesti