"Karte, karte, karte… Još malo pa nestalo"

Autor:

FIFA kaže da je sprečena ilegalna prodaja ulaznica za Mundijal, ali tapkaroši "haraju" ulicama Moskve. Cene i do 2.300 evra

0
A- A A+

Tapkaroša koji prodaju ulaznice za Svetsko prvenstvo i dalje ima po ulicama Moskve, uprkos tvrdnjama FIFA i domaćina šampionata da su sprečili ilegalnu prodaju karata.

Agencija AP je navela da na ulicama Moskve ima dosta preprodavaca koji kupuju ulaznice od stranaca, a potom ih prodaju po višim cenama.

Reporteru te kuće su tapkaroši prišli šest puta u roku od sat vremena i nudili mu ulaznice, uključujući i karte prve kategorije za utakmicu Rusije i Saudijske Arabije kojom i počinje Mundijal.

Jedna od ponuda za kartu je iznosila 700 dolara, odnosno 150 dolara više od standardne cene.

Najtraženije ulaznice, kao na primer za prvu utakmicu Argentine, nude se za više od 2.300 dolara, iako kupci tih karata nemaju nikakvu garanciju da će uopšte moći da uđu na stadion.

Svaka ulaznica za Svetsko prvenstvo mora biti registrovana na pojedinca, ali preprodavci iskorišćavaju rupu u sistemu FIFA koja omogućava navijačima da kupe do četiri ulaznice, a da zatim promene registrovana imena na tri.

Za ulazak na stadion, međutim, karte nisu dovoljne. Potreban je i Fan ID ruske vlade koji se dobija nakon slanja ličnih podataka na poseban sajt.

Navijači su upozoreni da budu pažljivi, jer nema pouzdanog načina da provere da li je karta koju su kupili kod tapkaroša možda lažna, otkazana ili da li je prodavac promenio registraciju.

FIFA je pokušala da otkaže neke ulaznice, a prošle nedelje je podnela prijavu protiv sajta za prodaju karata Viagogo. S druge strane, Rusija je povećala kazne, pa će tako oni koji preprodaju ulaznice platiti kaznu 25 puta veću od vrednosti karte za utakmicu.

Tagovi:
Sve vijesti