U Budvi raste broj ekosertifikovanih hotela

Autor:

Hotel Kruna i apartmani Alexandar i Blue Mediterranen dobili su Ekološki znak Evropske unije (EU), koji se dodjeljuje u okviru Programa podsticaja za uvođenje ekoloških sertfikata za hotele i apartmane.

0
A- A A+
Budva Foto: MONDO/Anto Baković

  Program realizuju Opština Budva i Turistička organizacija Budva (TOB), u partnerstvu sa projektom Razvoj niskokarbonskog turizma.

„Budva je sada i zvanično, postala lider po broju zelenih hotela, kojih je do sada ukupno šest. Program podsticaja omogućava dobijanje ekološke oznake kvaliteta besplatno, zahvaljujući udruženim sredstvima partnera u programu“, navodi se u saopštenju.

Hoteli i apartmani koji posjeduju ekološki sertifikat sprovode brojne mjere zaštite životne sredine, ekonomično posluju, čuvaju prirodne resurse i značajni partneri u borbi protiv negativnih efekata klimatskih primjena.

“Ekološka oznaka je potvrda da smještajni objekti u praksi sprovode održivi koncept rada, štede energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, koriste manje štetna hemijska sredstva, rade na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada. Takođe, u ovim objektima se intenzivno sarađuje sa gostima i zaposlenima kako bi se razvijala ekološka svijest”, navodi se u saopštenju.

Sertifikovani hoteli imaju prednost u promociji i marketingu uz podršku lokalnih i nacionalnih institucija, posebno tržištima zapadne i sjeverne Evrope, ali i udaljenih destinacija. Turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u ovakvim hotelima.

Opština Budva i TOB su pružanjem finansijske podrške za sertifikaciju deset smještajnih objekata tokom ove godine, potvrdile da odgovorne institucije rade u službi razvoja zelenog turizma s naglaskom na održivom razvoju. Na taj način, stimuliše se uključivanje privatnog sektora u vodeće trendove primjene ekološki odgovornih praksi.

Projekat Razvoj niskokarbonskog turizma, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak Evropske unije i Travelife za hotele i apartmane.

Projekat nudi svim hotelijerima zainteresovanim za eko sertifikaciju - podršku u vidu besplatnog preliminarnog energetskog pregleda, kako bi se procijenile postojeće prakse i predložile mjere energetske efikasnosti, savjetodavne usluge u cilju dostizanja kriterijuma za sertifikaciju i ko-finansiranje troškova sertifikacije.

Tagovi:
Sve vijesti