Šehović: Naši studenti se potvrđuju u svijetu

Autor:

Znanje crnogorskih učenika i studenata potvrđuje se svuda u svijetu, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović uručujući poklone studentima Pravnog fakulteta, koji su se plasirali u finale međunarodnog takmičenja

0
A- A A+

  On se, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, sastao sa dekanom Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Velimirom Rakočevićem i studentima tog fakulteta koji su se plasirali u finale Međunarodnog takmičenja u oblasti privrednog prava i ljudskih prava u Londonu.

Šehovič je uručio poklone Simoni Jovanović, Stefanu Đuroviću, Ani Vukčević i Mariji Vesković, koji su se za takmičenje pripremali više mjeseci pod rukovodstvom advokatice Sanje Božović, advokatske pripravnice Marije Stojanović i rukovodioca takmičenja i vođe prošlogodišnjeg pobjedničkog tima Katarine Bošković.

Studenti su kazali da je konkurencija na takmičenju bila velika, s obzirom na to da je učestvovalo 230 fakulteta iz čitavog svijeta.

„Takva konkurencija čini još značajnijom činjenicu da su se plasirali među najbolja tri tima u Evropi, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom“, kaže se u saopštenju.

Oni su saopštili da su već drugu godinu zaredom studenti Pravnog fakulteta među najboljima na tom takmičenju, jer su prošle godine osvojili prvo mjesto u usmenom nastupu, a dobili su i priznanje za pismene podneske.

Šehović je kazao da je takav plasman još jedan dokaz poruke koju Ministarstvo prosvjete šalje, a to je da "niti jedno zanimanje nije samo po sebi dobro, već samo način na koji se mi bavimo njime".

„Čujemo često da su pravnici suficitarno zanimanje, a evo većina vas već radi i završava studije, a postižete i ovakve uspjehe“, rekao je Šehović.

On je dodao da je to potvrda poruke koje su slali i kada je riječ o srednjim stručnim školama „Ne težite izvrsnim zanimanjima, jer takvih nema, već izvrsnosti u obavljanju bilo kog zanimanja za koje imate afiniteta“.

Šehović je kazao je Ministarstvo otvoreno za podršku studentima u nekom od narednih takmičenja.

Rakočević je rekao da je poseban uspjeh činjenica da su se djeca tako dobro plasirala u takmičenju koje se organizuje na engleskom jeziku i uz konkurenciju kojoj je skoro isključivo engleski jezik maternji.

Takmičenje se sastoji od izrade tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti privrednog prava i ljudskih prava.

Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je, pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput građanskim pravom, radnim pravom, obligacionim pravom, međunarodnim pravom, pravom Ujedinjenih nacija (UN), pravom Evropske unije (EU) i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Pripreme studenata za takmičenje je, kako je saopšteno, sprovela studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG – ADAMAS.

Tagovi:
Sve vijesti