"Sjeverna Makedonija": Ivanov neće da potpiše!

Autor:

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov kaže da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. "Grčka je dobila sve, a Makedonija ništa", odlučan je Ivanov.

1
A- A A+
grčka, makedonija, aleksandar makedonski, solun Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Novo ime "Republika Sjeverna Makedonija" aminovali su juče premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Međutim, Ivanov smatra da je sporazum štetan po Makedoniju i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

"Neću legalizovati politički nelegalna djela", rekao je Ivanov.

KRAJ SPORA! Ovako će se zvati Makedonija

Smatra da je cio proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparnetno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim djelom i odlukom za koju snose i ličnu odgovornost".

"Tekst sporazuma za Makedoniju predviđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

grčka i makedonija makedonci grci mkd makedonija grčka skoplje atina ime makedonija Foto: MONDO/Mario Milojević

"Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspjela da iznudi svoje zahtjeve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji ", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu poručio da se ne plaši.

"Držite se, njegujte naš vječni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucjenama i prijetnjama. Neću podržati takav štetan dogovor, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim riječima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

Sve vijesti