Đukanović: CG nije teren za eksperimentisanje

Autor:

Smjene u Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) neće uticati na evropski put Crne Gore, poručio je predsjednik Milo Đukanović.

0
A- A A+

  Predsjednik Đukanović je  novinarima, na pitanje da li smjena u RTCG može uticati na evropski put Crne Gore, rekao da se to neće dogoditi.

"To ne može i neće uticati na tempo crnogorskog puta do članstva u EU. S druge strane, mislim da svima, i u Crnoj Gori i onima koji se bave Crnom Gorom sa međunarodnih adresa, treba malo više informacija i analitičnosti da bi razumjeli suštinu procesa koji se događaju u ovoj zemlji, regionu i širem evropskom okruženju", naveo je Đukanović nakon svečane akademije Plantaža 13. jul.

On je rekao da je ubijeđen sam da svi žele da Crna Gora do kraja ostvari svoj naum - usvoji evropski sistem vrijednosti i da, kada postane članica EU, bude zaista organski dio savremene evropske civilizacije.
Potrebno je, kako je naveo, da svi u Crnoj Gori razumiju da je zajednički interes usvajanje evropskog sistema vrijednosti, ne samo u zakonodavnoj i institucionalnoj sferi, nego i u praksi, da se ono što je usvojeno mora primjenjivati, i da ta primjena ne bude selektivna.

"Ne može se vladavina prava odnositi samo na one koji nam se ne dopadaju, a da tražimo razloge za izuzeće za one koji nam se dopadaju. To moraju razumjeti i naši evropski partneri", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora nije iz nužde opredijeljena da budemo dio EU.

"Ubijeđen sam da Crna Gore može da ostvari svoj cilj, a to je da dostigne evropski kvalitet života i kao članica EU i, ukoliko se kojim slučajem dogodi da, usljed kontroverzi kojima danas prisustvujemo, EU odluči da uspori ili čak zaustavi proces daljeg ujedinjenja Evrope" naveo je Đukanović.

Istakao je da Crna Gora mora biti spremni i za jednu i za drugu soluciju. "A bićemo spremni ako budemo odgovorno radili na stvaranju pretpostavki da obezbijedimo uslove za evropski kvalitet života u Crnoj Gori.".

"Jako je važno da svi, i mi ovdje, a posebno naši partneri, shvate da ni Crna Gora, kao ni Zapadni Balkan, nije teren na kojem se može eksperimentisati. Nije teren na kojem možete propisivati šta je obavezno primijeniti, a šta treba gledati kroz naočare koje vam sugeriše neko sa druge međunarodne adrese", istakao je Đukanović.

Kako je naveo, u Crnoj Gori žive vrlo ozbiljni ljudi, odgovorni prema sebi.

"Kada usvajamo zakone za koje EU kaže da su kompatibilni evropskom zakonodavnom sistemu, kada gradimo institucije za koje takođe kažu da su po uzoru na ono što je institucionalni sistem EU, veoma smo odlučni i da to primijenimo", kazao je Đukanović.
Cilj je, kako je kazao, stvoriti pretpostavke za evropski kvalitet života u Crnoj Gori.

"A kojim ćemo tempom, i da li ćemo uopšte, kao zemlja Zapadnog Balkana, dočekati svoju šansu da postanemo dio ujedinjene Evrope... Mi bi to željeli, ne zato što imamo iluziju kako ćemo ulaskom u EU dobiti neki novac koji će kompenzirati naš nerad i neznanje", kazao je Đukanović.

"Mi ne razgovaramo na takav način sa EU, nego kao Evropljani. Mi smo dio evropskog regiona, snažno vjerujemo da je jako važno da Evropa bude ujedinjena", rekao je Đukanović o pogrešnoj percepciji nekih međunarodnih adresa koje misle da ovdje žive drugorazredni ljudi koje stalno treba opominjati.

Kako je kazao, ukoliko Evropa ne bude ujedinjena, izgubiće trku sa Amerikom, Rusijom i Kinom.

"Sebe smatramo partnerom, kojem ne treba propisivati, nametati, i davati sebi za pravo da svako malo sudite o tome da li smo dovoljno inteligentni i ozbiljni da primijenimo ono što smo zajedno usvojili, nego da se u tom procesu odnosimo kao partneri", istakao je.

"I znam da na Balkanu svi živimo taj sindrom inferiorne provincijalne zavisnosti u odnosu na neke pretpostavljene međunarodne autoritete. Ja ne živim taj sindrom, i u tome se, vjerovatno, razlikujemo, i zbog toga sam često na meti ne samo određenih inostranih, nego i domaćih adresa. Ali, vjerujte da me to ne zanima uopšte", poručio je Đukanović.

On je kazao da je uvjeren da treba "nastaviti ovim putem, širiti ovaj duh", a ne da "srljamo antievropskim bespućima, nego da držimo do sebe, da nešto radimo zbog sebe i da znamo šta nam je vizija. A vizija nam je ujedinjena Evropa".

Govoreći o saradnji sa opozicijom, Đukanović je rekao da je uvijek otvoren da čuje koji su još to konkretni koraci koje bi vlast trebalo da preduzmemo da opozicija bude u parlamentu.

Đukanović je rekao da je opozicija sama promovisala, kao svoj cilj nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima 2016. godine, da blokadom državnih institucija skrati mandat i dovede do prijevremenih parlamentarnih izbora.

On je rekao da vlast nakon što je pobijedila na izborima želi da realizuje one razvijene projekte koje su obećali građanima.

„Izbjegli smo tu opasnost da blokadom institucija ugrozimo stabilnost funkcionisanja vlasti. Nakon toga su bili predsjednički i lokalni izbori na kojima smo dobili satisfakciju i nikad ubjedljiviju podršku na proevropskom putu razvoja“, rekao je.

On je kazao da vlast sada pred sobom ima dvije i po godine i da je njen interes da nastavi ispunjavamo svoje obaveza date građanima.

„Ali da stalno držimo vrata otvorena za opoziciju, za koju vjerujemo da će shvatiti promašenost svoje strategije i da će se vratiti da unutar institucija pokuša da ostvari svoje politčke ciljeve“, naveo je Đukanović.

On je rekao da nema dana da on, premijer, i predsjednik Parlamenta ne upute poziv opoziciji da se vrati u Skupštinu .

Komentarišući Predlog zakona o predsjedniku i komentare da njima dio moći izmješta u njegovu korist, Đukanović je rekao smatram da je jasno da te komentare daju oni koji zakon nijesu vidjeli.

On smatra da je taj zakon bio potreban Crnoj Gori da bi na civlizovan naćin uredio jednu pitanje koje su druge odavno uredili.

„A to je da kada predsjedniku države istekne mandat, da država definiše neka njegova prava, da bi na taj način štitila integritet makar i ranijeg predsjednika“, smatra Đukanović.

On je ocijenio da nije dobro da se neko kome istekne mandat predsjednika, nađe na tržištu i na birou rada. „To ne bi sebi dozvolila ni jedna ozbiljna i civilizovana država“.

Sve vijesti