Nek odluči VAR: Sudije, ređe zastavica uvis!

Autor:

Sudije su dobile instrukcije koje će smanjiti njihova direktna odlučivanja u igri. Da li će se dobro i snaći?

VAR tehnologija imaće najveći ispit do sada.

FIFA je odlučila da na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu testira tehnologiju od koje još uvek mnogi "zaziru", pa se tako od naredne takmičarske sezone neće koristiti u Premijer ligi, u ostalih TOP5 liga Evrope hoće, a nije dobila ni "zeleno svetlo" za Ligu šampiona.

Već ranije smo pisali o tome kako će tačno funkcionisati VAR tehnologija na Svetskom prvenstvu, ali i dalje ona "nije ništa" bez ljudskog faktora.


Sudije koji će sedeti u takozvanoj VOR sobi (glavna operativna video soba) u Moskvi sugerisaće glavnom arbitru na meču kada je potrebno pregledati snimak (on donosi konačan sud), dok se one očigledne situacije koje oni mogu da provere veoma brzo - neće pregledati.

Svi stadioni biće opremljeni s 33 kamere, a videćemo da li će i pored toga biti nedoumica.

Predsednik "svih sudija" Pjerluiđi Kolina naveo je da je Mundijal spreman za VAR tehnologiju, a istakao je i da su pomoćnici koji "mašu ofsajd zastavicom" - dobili posebne instrukcije."Ako vidite da pomoćni sudija ne diže ofsajd zastavicu - nije zato što želi da pravi grešku, nego zato što je to naša instrukcija. Rečeno im je da ako je situacija kod opasne šanse na granici ofsajda - da ne signaliziraju nedozvoljenu poziciju", kazao je Kolina.

Ukoliko arbitar pokaže ofsajd, igra se prekida, a VAR u tim situacijama ne pomaže, dok ukoliko ne signalizira i dođe do gola - ako je ofsajda bilo, pogodak neće biti priznat. Ukoliko je sve ispravno - gol će naravno biti priznat...

Videćemo kako će ovo uticati na sudije na Mundijalu i da li će im to poremetiti koncentraciju pošto ovoga puta neće imati toliko direktan uticaj na igru, nego će svesno u nekim trenucima i pogrešiti kako to kasnije ne bi uticalo na neku od ekipa...

Šta vi mislite o ovoj temi?

Sve vijesti