Žene sve češće izložene psihičkom nasilju

Autor:

Žene su češće izložene psihičkom, ali je jednako evidentno prisustvo ekonomskog i fizičkog nasilja, ocijenio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke u razgovoru sa članovima kosovske delegacije koji borave u radnoj posjeti.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

  Kako je saopšteno iz Ministarstva, kosovsku delegaciju predvodi zamjenik ministra pravde Naim Ćeljaj, koji ujedno obavlja i funkciju nacionalnog koordinatora protiv nasilja u porodici.

Zenka je kazao da je „potreba da budemo sve aktivniji u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici danas sve vidljivija“.

On je ocijenio da su posljedice tog izrazito negativnog društvenog fenomena dalekosežne po društvo u cjelini, porodicu i pojedinca.

„Nasilje nije samo jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava, već se ono izuzetno loše odražava i na društvenu dobit, zdravstvenu zaštitu, radnu produktivnost, bezbjednost, budžet“, istakao je Zenka.

Kako su kazali iz Ministarstva, delegacija Kosova iskazala je posebno interesovanje za Istanbulsku konvenciju.

Zenka je upoznao sagovornike sa činjenicom da je Crna Gora među prvih pet zemalja koje su ratifikovale ovaj najvažniji međunarodni dokument u oblasti zaštite žena od nasilja i nasilja u porodici.

On je naveo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava prati sprovođenje te Konvencije, za koje je nadležan resor rada i socijalnog staranja.

„Sagovornici su se saglasili da su žene sve češće izložene psihičkom nasilju, međutim da je jednako tako evidentno prisustvo i ekonomskog i fizičkog nasilja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tokom razgovora pohvaljena saradnja Crne Gore i Kosova.

„Ćeljaj je predložio da se u najskorije vrijeme organizuje bilateralni sastanak relevantnih predstavnika institucionalnih mehanizama za postizanje rodne ravnopravnosti dvije države, na kojem bi se razmijenila pozitivna iskustva i dalje unaprijedile prakse u toj oblasti, posebno u dijelu borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“, dodaje se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti