Kako da prebolite raskid: Saveti psihologa

Autor:

Ne postoji način da to uvijemo u ružičasti papir. Raskidi su bolni. Razarajući ponekad. I biće potrebno vreme… Ali, evo saveta psihologa koji možda mogu da pomognu da rane zacele brže.

0
A- A A+
razvod, brak, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Naravno, možete da ponavljate u sebi sve grozne osobine bivšeg partnera, ili da sebe podsećate na to koliko ste divni i koliko zaslužujete nekog boljeg. To, uglavnom, radi sve dok ne ostanete sami sa sobom. Kad ostanete sami… preplaviće vas bol. Prirodna i očekivana jer, ostavio vas je neko koga volite.

Popularna kultura navodi nas na zaključak da se "klin klinom izbija" i da je sve što vam je potrebno da "preživite" raskid nešto alkohola i izlazak u provod. Ali, stvari ne funkcionišu tako jednostavno.

Nažalost.

Ali, koliko će vas dugo razdirati taj (gotovo neizdrživ) bol, zavisi od vas, kaže psiholog Gaj Vinč, čija knjiga "Kako popraviti slomljeno srce" razvejava neke od najčešćih mitova o raskidima.

"Funkcionalna magnetna rezonanca mozga pokazuje da romantična ljubav aktivira iste mehanizme kao kad zavisnici od recimo kokaina ili sličnih opioida uzmu supstancu od koje su zavisni", kaže Vinč za "Indipendent".

"Drugim rečima, ljubav jeste jedna vrsta zavisnosti i slomljeno srce možde da izazove ozbiljnu krizu."

I upravo u tome leži objašnjenje činjenice da su ljudi tako često nakon raskida bukvalno "opsednuti" bivšim partnerom, i žude za osobom koja ih je ostavila na isti način na koji zavisnih žudi za opijatom.

Zbog toga je ponekad osobi koja je ostavljena toliko teško da uopšte razmišlja o nekom drugom, jer vreme provodi idealizujući bivšeg partnera i "kujući ga u zvezde", pri čemu smo skloni da romantizujemo uspomene i iskrivljujemo ih do trenutka dok bivši partner ne postane "savršen".

"Morate da se postarate da vaša razmišljanja o bivšem partneru budu realistična i izbalansirana", savetuje Vinč.

"Ako je sve o čemu možete da razmišljate vikend kad ste bili najsrećniji, prisetite se i vikenda kad vas je razbesneo, ili kad ste vi njega povredili, kad ste oboje bili uznemireni i ljuti", kaže on.

"Svaki put kad se prisetite kako ste lepo spavali uljuljkani u njegovom ili njenom zagrljaju, setite se i onih noći kad ste zaspali svako na svojoj strani kreveta, jer ste bili toliko ljuti da niste želeli ni da pogledate jedno drugo, a kamoli da se zagrlite."

Ako vam je jako teško, možete da pokušate da napravite listu razloga zbog kojih vaša veza nije uspela.

Dodatna otežavajuća okolnost je to što ideja o tome da ste ostavljeni podrazumeva da vi dane provodite u očaju i patnji, dok osoba koja vas je ostavila nastavlja dalje sasvim spokojno.

Zašto je to tako? Zašto nam teže pada raskid kad smo ostavljeni nego ako smo mi ti koji raskidaju vezu?

Razlog je prilično očigledan, kad bolje razmislite. Osoba koja ostavlja je čitav ovaj proces preispitivanja i emocionalnog "podvlačenja crte" sprovela još pre nego što je vama saopštila da raskidate.

I dok je za osobu koja je ostavljena taj raskid iznenadan i u najvećem broju slučajeva neočekivan, Vinč objašnjava da se osoba koja raskida vezu emocionalno distancirala i "izmakla" iz te veze mnogo, mnogo ranije.

"Do trenutka u kojem raskidaju vezu oni su je već uveliko preboleli", kaže Vinč.

"Osobi koja je ostavljena, često vrlo često pada i činjenica da se partner do pre samo par dana ponašao lepo, pokazivao naklonost, bio nežan, a onda saopštio da ne želi više da bude u vezi. Ali tu gubimo iz vida da se ta osoba tako samo ponašala, glumila dakle, a da nije zapravo osećala te emocije koje je iskazivala", objašnjava Vinč.

Kako da pomognete sebi da prebolite? Vinč skreće pažnju na česte "zamke" koje sami sebi postavljamo.

Nemojte proveravati profile bivšeg partnera na društvenim mrežama. Na taj način samo stvarate iluziju da je ta osoba i dalje deo vašeg života, i biće vam još teže da prestanete da fantazirate o pomirenju i ispravljanju starih grešaka.

Nemojte stvarati nikakvu misteriju oko tog raskida. Na taj način, vaš bivši partner ostaje "glavni glumac" u vašem srcu i vašim milsima, a to je poslednje što vam treba. Prihvatite bilo koje objašnjenje koje odgovara činjenicama i ne razbija vam samopouzdanje u paramparčad. U krajnjoj liniji, priznajte sebi da osoba koju ste voleli (i koju i dalje volite) nije osoba kakvom ste je smatrali.

To jeste bolno, ali je i otrežnjujuće u isto vreme.

Uklonite iz svoje okoline sve uspomene na tu vezu koje vas povređuju iznova i iznova. Fotografije spakujte u kutiju i sklonite, poruke i mejlove obrišite.

I okrenite se prijateljima. Ljudima koji vas vole i poznaju. Dozvolite im da budu tu za vas i pomognu vam da prebolite. A prebolećete. Sigurno.

Najbolji načini da prebolite raskid

Sve vijesti