Napolitanka? Je l’ zato što je iz Napulja?

Autor:

Ili je zato što je toliko slatka, da se uvek deli bar "na pola" sa onima koje volite?

Prva napolitanka je svetlost dana ugledala 1898. godine, mada postoje podaci da su još stari Grci umeli da uživaju u ovoj slatkoj užini, zahvaljujući pronađenom uređaju koji podseća na presu za napolitanke, a koji datira iz ovog perioda.

Mnogi bi da svojataju napolitanke i da kažu da su baš oni bili prvi koji su u njima uživali, pa je tako prema nekima, šarm napolitanki preovladao Evropom još u 13. veku, sa Toskanom i Burgundijom kao prvim oblastima koje su prigrlile najslađe prelive preko najtanjih, hrskavih vafla.

Parižani tvrde da su baš oni bili ti koji su prvi uživali u vaflu sa krem prelivom i da je ova slatka strast potekla upravo iz grada hedonizma i to u 14. veku.

Međutim, otkriveno je da im ime ipak potiče iz Italije! Ako ste pomislili da naziv nose inspirisane nekom zanosnom, temperamentnom Italijankom, bili ste u pravu. Bar donekle.

Zahvaljujući lešnicima koji su uvezeni iz Napulja i korišćeni za proizvodnju prvih napolitanki još u prošlom stoleću, ovaj slatkiš je dobio svoje prepoznatljivo ime. Tako je Napulj obezbedio svoje mesto u popularnoj istoriji, mnogo pre nego što je postao grad pice i Dijega Armanda Maradone.

U prilog tome koliko su napolitanke popularne i danas, govori podatak da se u proseku, svake sekunde u Evropi pojede oko dva pakovanja napolitanki.

Mnogi slatkiši dođu i prođu, budu slatkiš generacija, ali u nekom trenutku se nekako izgubi interesovanje za njih. Međutim, napolitanke uspešno odolevaju ovome nastavljajući da budu tradicionalan stanovnik slatke fioke gotovo svake kuće.

Tako se i kod nas put do prodavnice "po slatko" teško može zamisliti bez bar jednih Jaffa Napolitanki.

Koji god od 11 ukusa da odaberete, svaki nosi neki poseban šarm, zahvaljujući najkremastijem filu koji se krije između redova hrskavog vafla.

Bilo da vam nugat napolitanke nabace osmeh na lice, da zavodite nekoga uz šlag i čokoladu ili želite osveženje u vidu limun i jagoda ili višnja napolitanki, u jedno ste sigurni, Jaffa Crvenka garantuje kvalitet.

Izvor: YouTube/Jaffa Crvenka

Tagovi:
Sve vijesti