Autoput preporuka za nove razvojne projekte

Autor:

Izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare dodatno je osnažila odnose Crne Gore i Kine i stvorila dobru osnovu za dalji dijalog o saradnji na novim razvojnim projektima, saopštio je crnogorski premijer, Duško Marković.

Marković je, tokom oproštajne posjete kineskog ambasadora u Crnoj Gori Cuija Zhiweija, kazao da su odnosi dvije država na najvišem nivou, odnosno prijateljski, sadržajni i razgranati.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da su sagovornici konstatovali da je crnogorsko-kineska saradnja u oblastima razvojnih projekata, nauke, obrazovanja, kulture i sporta doprinijela boljem upoznavanju naroda i kultura, kao i većem interesovanju, što se, između ostalog, ogleda u sve većem broju stipendija i crnogorskih studenata i sportskih stručnjaka u Kini, a kineskih turista u Crnoj Gori.

Takav pristup pokazuje da su odnosi na najvišem nivou, ali i da ne postoji maksimum, jer je uvijek moguće više”, ocijenio je Cui.

Marković je kazao da je za dostizanje tako kvalitetnih crnogorsko-kineskih odnosa posebno zaslužan ambasador Cui.

Sa zadovoljstvom konstatujem da je svaki naš susret bio na dobrobit naroda obje države. Svaki naš susret bio je i podsticaj za stvaranje nove vrijednosti u Crnoj Gori. Zahvaljujem vam se, u ime Vlade i u svoje ime, na takvom pristupu“, rekao je Marković.

On je iskazao posebno poštovanje za odnos uvažavanja koji Kina pokazuje prema strateškom evropskom i evroatlantskom opredjeljenju Crne Gore.

Cui je poručio da Kina pozdravlja dobar napredak Crne Gore na ekonomskom i političkom planu.

Vrlo cijenimo postignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti, a posebno prošle godine. Ne samo Kina, nego cio svijet vidi da se uspješno razvijate, da imate stabilnu političku situaciju i da podižete standard građana. Kao vaše prijatelje, to nas raduje“, kazao je Cui.

Sve vijesti