Uz Hiljadu plus za isti iznos više kvadrata

Autor:

Kupovinom stana u vrijednosti od 50 hiljada eura na 20 godina preko Vladinog projekta “Hiljadu plus” može se uštedjeti 15 hiljada u odnosu na stambene kredite koje samostalno nude poslovne banke, piše Pobjeda.

0
A- A A+
zgrada Foto: MONDO Ilustracija

  Konkurs za građane za kupovinu stana preko projekta “Hiljadu plus” najavljen je za drugu polovinu juna, a kamata je 2,99 odsto.

Kamata kod poslovnih banaka za stambene kredite kreće se između 5,5 i šest odsto, s tim da ima i promjenljivu koja je vezana za euribor.

Mnogi građani prinuđeni su na kredit koji direktno nude banke, jer ne ispunjavaju uslove za “Hiljadu plus”.

HILJADU PLUS: Konkurs za građane u junu


Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, preko kojeg se i realizuje taj projekat, saopštili su da će za kredit od 50 hiljada eura na 20 godina otplate građanin platiti oko 66,41 hiljada, od čega je kamata oko 16,25 hiljada. Mjesečna rata će mu biti 276 eura. Administrativna naknada za obradu kredita 0,3 odsto iznosiće 150 eura.

Za isti iznos stambenog kredita, odnosno 50 hiljada na 20 godina, sudeći po kalkulatoru jedne banke, klijent će, na primjer, ukupno platiti 82,5 hiljada eura, uz nominalnu kamatnu stopu od 5,5 odsto, odnosno efektivnu 5,78 odsto.

Pored fiksne kamate, nudi se i promjenljiva od 3,99 do 4,75 odsto koja je vezana za šestomjesečni euribor. Mjesečna rata za ovaj kredit od 50 hiljada biće 343 eura.

1000 PLUS: Kamate za četvrtinu manje!


Generalni direktor direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović, kazao je Pobjedi da su brojne prednosti konkursa za rješenje stambenog pitanja građana uz podršku Vlade.

On je naveo da je maksimalno dozvoljeno mjesečno zaduženje do 50 odsto mjesečnih primanja i da kreditna sposobnost može biti uvećana udruživanjem sredstava članova porodice, kao i da je iznos prosječne rate za kredit na nivou prosječne rente za stan.

On je ocijenio da je glavna prednost projekta ”Hiljadu plus” najniža fiksna kamatna stopa na tržištu koja iznosi 2,99 odsto.

”Tu je i niz drugih povoljnosti koje se ogledaju u nižim troškovima obrade kredita od 0,3 odsto, nižim cijenama usluga notara, kao i cijenama životnog osiguranja i osiguranja imovine u odnosu na tržišne cijene”, naveo je Čanović.

On je kazao da će moći da saopšte kolika je prosječna cijena stana u novogradnji, a kolika u starogradnji, kada se izvrši uvid i kontrola u pristigle ponude i obrade podaci.

”Javnim pozivom je definisano da maksimalna ponuđena cijena po kvadratu može biti 1,1 hiljadu eura”, precizirao je Čanović.

Javni poziv za građane koji žele da kupe stan u ovogodišnjem, trećem projektu ”Hiljadu plus” biće raspisan u drugoj polovini juna, a Čanović ističe da je završen javni poziv za komercijalne banke. Još se čeka završetak javnog poziva za investitore i fizička i pravna lica, ponuđače stambenih objekata.”Nakon toga pravimo konačnu listu ponuđenih stanova i raspisaće se javni poziv za građane, koji je prema planu implementacije projekta, predviđen du drugoj polovini juna ove godine”, kazao je Čanović.

Banke koje su se prijavile i koje ispunjavaju uslove predviđene javnim pozivom su: Societe generale Montenegro banka, NLB, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen banka i Erste banka, a neke od njih neće tražiti riziko osiguranje kao sredstvo obezbjeđenja.

Čanović je podsjetio da je javni poziv za investitore i fizička i pravna lica, ponuđače stambenih objekata u toku, nakon čega će znati u kojim gradovima i na kojim lokacijama će biti ponuđeni stanovi.

”Veliko je interesovanje svih potencijalnih učesnika koji će se naći kao ponuđači stanova, a s obzirom da su stanovi iz starogradnje novitet, očekujemo da će ova faza biti ujedno i najuspješnija do sada, kako po pitanju broja ponuđenih stanova, tako i po broju opština u kojim će stanovi biti ponuđeni”, rekao je Čanović.

On je istakao i da je interesovanje građana veliko i najavio da očekuju da se ubrzo aktivira i kol centar, gdje će moći da se dobiju sve informacije.

Sve vijesti