"Budućnost u srcu, u Zvezdi sam odrastao"

Autor:

Reprezentativac Crne Gore Marko Vešović osvojio duplu krunu sa Legijom, pričao o uspjehu, zanimljivoj i kvalitetnoj Ekstraklasi, navijačima, Budućnosti, Zvezdi, Torinu…

"Budućnost u srcu, u Zvezdi sam odrastao" Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Marko Vešović je drugu godinu zaredom osvojio duplu krunu! Prošle sezone se radovao sa Rijekom, a prije nekoliko dana je identičan uspjeh proslavio sa Legijom iz Varšave koju je pojačao zimus.

Momak koji je za Poljake u tek završenoj sezoni odigrao 18 utakmica (15 u prvenstvu, tri u Kupu) i postigao dva gola (jedan u prvenstvu, jedan u Kupu) pun samopouzdanja dolazi na današnje okupljanje reprezentacije pred utakmice sa Bosnom i Hercegovinom (28. maj, Zenica, 18.00) i Slovenijom (2. jun, Podgorica, 20:15).

Negdje sam očekivao duplu krunu, jer je Legija najveći klub u Poljskoj i uvijek teži trofejima. Međutim, bilo je turbulentno. Smjena trenera, porazi, nervoza, pritisak... Srećom, posljednjih sedam osam utakmica smo bili pravi”, rekao je za Dnevne novine 26-godišnji Podgoričanin, koji je početkom januara potpisao ugovor na tri i po godine sa Legijom.

Izvor: Youtube/Wojciech Rogacin

Neumorni fudbaler je sa varšavskim “legionarima” u finalu Kupa bio bolji od Arke (2:1), dok je u posljednjem kolu superzanimljive poljske Ekstraklase pobjedom nad Lehom (3:0) prigrlio šampionski pehar.

Tačno godinu dana je prošlo od duple krune sa Rijekom. Nisam ni zamišljao, ni očekivao da ću za godinu dana osvojiti dvije duple krune. Ali to me čini srećnim i zadovoljnim. Ispunjen sam. Trofeji te čine jačim i ponosnijim”, jasan je Vešović, koji se odlično snašao u superorganizovanoj Ekstraklasi…

Mnogi misle da ta liga nije atraktivna, a iz godine u godinu je sve atraktivnija. Do samog kraja su uvijek dvije tri ekipe u borbi za trofej, veliki novac se ulaže. Dok čovjek to ne vidi, ne može da zna kakva je to organizacija. Mi mislimo da smo najpametniji i da sve znamo, a miljama smo daleko od Poljske. To je jedina istina”, surovo je iskren bivši igrač Budućnosti, Mladosti, Crvene zvezde, Torina i Rijeke, svjestan da su poljski i naš domaći fudbal dva svijeta.

Svaki klub ima novi stadion, TV prava je otkupio čuveni Kanal plus, liga je praćena. Sve je podređeno da se igrač osjeća vrhunski. Takvu organizaciju sam vidio kada igram sa reprezentacijom na evropskom nivou ili kada sam igrao Ligu Evrope sa Rijekom. Ekstraklasa je mala Bundesliga”.

Izvor: Youtube/Legia Warszawa

Navijači? Bučni, čvrsti i kreativni "legionari" su znali da proslave 13. titulu i rekordni 19. pehar u Kupu.

Legija je praktično poljski Real Madrid, tako nas doživljavaju. Imamo sve uslove, a na nama je samo da izađemo na teren i da dobijemo utakmicu. Navijači su fanatični, žive za klub i za grad, idu svuda sa nama... Međutim, ostali gradovi nas bukvalno mrze. I moram da priznam da i protivnički navijači prave sjajnu atmosferu”.

Reprezentativac Crne Gore je upravo završio 10. sezonu u dosadašnjoj karijeri! Kao talentovani klinac sa 16 godina se pojavio na treninzima prvog tima Budućnosti.

U jednom trenutku mi izgleda da je proletjelo brzo, a u drugom da je bilo prije 100 godina. Mislim da sam na pola karijere. Ako bog da, nadam se da ću da igram još deset godina. Pamtim svaki momenat, a naročito u mojoj matičnoj Budućnosti. Taj klub volim najviše od svih gdje sam do sada igrao. Budućnost me naučila prvim koracima, pamtim sve saigrače i trenere”, govori Vešo, koji je za Budućnost odigrao 11 utakmica potpisavši jedan gol u derbiju protiv Zete na Trešnjici...

Nisam puno utakmica odigrao, ali pamtim svaku. Žao mi je što nisam ostavio dublji trag u prvom timu Budućnosti, jer svakome od nas klinaca je to želja. To je sada dokazao Petar Grbić koji se vratio. Za mene je nerealno da se vratim sada, ali možda jednog dana na zalasku karijere. Tada bih mogao da pomognem mladim igračima da stasaju, a sebi bih mogao da nadoknadim taj momenat koji nisam imao na početku karijere”.

Nakon dvije godine u plavom dresu, stigao je poziv iz Beograda. Crvena zvezda je ugrabila nebrušeni talenat 2010. Međutim, to je bio period kada su "crveno bijeli" kuburili sa novcem, a Marko je do odlaska ljeto 2013. osvojio jedan Kup.

Nisam bio zreo kao igrač, a u Zvezdi odmah moraš da potvrdiš. Nisam nezadovoljan igrama, ali situacija u klubu je bila možda najgora u istoriji. Za mladog igrača nije bilo lako", riječi su Vešovića, koga je Beograd odškolovao...

Ponosan sam na sve, jer je u pojedinim momentima bilo brutalno. Bukvalno preživljavanje. Zvezda je mene profilisala kao čovjeka. Srećan sam što sam prošao to”.

Ako je u Zvezdi porastao, u Torinu kod bivšeg selektora Italije Đanpaola Venture je...

Taktički napredovao", kao iz topa govori 26-godišnji brzi i prodorni Vešović, koji je u dresu "bikova" zvanično proveo samo sezonu (2014/2015).

"Ventura je veliki trener i poštujem ga. Poštuje svakog igrača, a moja greška u Torinu je što možda nisam bio strplj iv Morao sam da čekam, a ja nisam mogao. Proveo sam pola godine u konkurenciji Darmjana, Molinara, Imobilea, Ćerćija... Bio je to najjači Toro u posljednje vrijeme, na kraju su bili peti. I kada sam odradio cijele pripreme, tražio sam da idem, jer nisam želio da sjedim na klupi. Savjetovali su me da to ne radim, ali desila se ta Rijeka”.

I sve je krenulo uzlaznom putanjom za Marka Vešovića. Profilisao se u ozbiljnog reprezentativnog igrača, doživio istorijske trenutke na Kantridi, pokupio simpatije u Varšavi.

Reklo bi se da najbolje tek dolazi…

Tagovi:
Sve vijesti