NAUČNO DOKAZANO: Navijanje zaista pomaže!

Autor:

Navijanje sa tribina može da poboljša učinak jedne ekipe isto kao kada bi trener uveo još jednog fudbalera na teren, rezultat je istraživanja. Pjevajte bez prestanka, tako pomažete da se održi dobra igra vašeg tima", savjet navijačima.

0
A- A A+
navijači žalgirisa, fajnl for, final four, žalgiris Foto: Mondo/Goran Sivački

"Navijači su naš 12. igrač", "Njihovo navijanje nas je nosilo ka pobjedi", "Dali su nam vjetar u leđa"...

Često ove, već "ispaljivane" fraze čujemo od fudbalera posle utakmica u kojima je njihov tim trijumfovao. Teško je biti originalan, pa se i oni sami često ograđuju: "Zvučaće kao otrcana fraza, ali navijači jesu bili naš 12. igrač".

Sada je to i naučno dokazano - navijači mogu zaista da budu 12. igrač!

Prema istraživanju o uticaju navijača koje je priredio zvanični partner UEFA, a koje je objavljeno danas, fudbaler koji sluša navijačke pjesme i gleda podršku sa tribina ima veću efikasnost igre za osam odsto, dok gledanje pozitivnih izraza lica na tribinama, kao što su osmjesi, poboljšava učinak igre za 12 odsto.

Kada se sabere uticaj na svih 11 igrača na terenu, to je kao da imate još jednog fudbalera u igri!

Prva evropska studija ove vrste otkrila je i da se prema načinu na koji proslavljaju dobru igru, može zaključiti da li igrači igraju u timu koji pobjeđuje ili gubi, pa ako vidite igrača koji širi obje ruke, 82 odsto su šanse da igra za pobjednički tim.

Čak 79 odsto igrača koji pokazuju pesnice objema rukama nalaze se u pobjedničkom timu, a 77 odsto igrača koji udaraju u grudi nakon postizanja gola nalazi se u pobjedničkom timu, piše u istraživanju.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da igrači timova koji slave zagrljajima, "bacanjem koske" i na neki drugi način koji uključuje fizički kontakt, imaju 50 odsto veće šanse za pobjedu. Sa druge strane, odsustvo slavlja je najgore slavlje, pa je 49 odsto takvih igrača član tima koji gubi.

Studija je pokazala da "moćna poza" najboljeg strelca Lige šampiona Kristijana Ronalda predstavlja oblik slavlja koji ima najveće izglede da dovede do novih uspeha za tim. Istraživači su ukazali na to da igrači treba da proslavljaju tako što će zauzimati što više prostora, podizati glave i širiti ruke i noge tokom slavlja.

Zašto je sportistima potreban psiholog?

Sportski psiholog i autor studije Bredli Buš, koji je jedan od vodećih stručnjaka u polju promijenjene sportske psihologije, posavjetovao je ljubitelje sporta kako da postanu neprocjenjivi navijači, rekavši da, između ostalog, budu glasni i ponosni, pošto takva podrška može da podstakne njihovu ekipu da se potrudi za još sedam odsto.

On je poručio navijačima da na utakmicama uvjek nose boje svog kluba.

"Pjevajte bez prestanka - što više, to bolje jer tako pomažete da se održi dobra igra vašeg tima. Iskažite svoju podršku, transparenti, zastave i plakati su jasni vizuelni pokazatelj ogromne podrške i poboljšavaju igru fudbalera za osam odsto. Osmjeh, nada, ponos i sreća su odlični motivatori, a to za rezultat može da ima čak 12 odsto veći intenzitet igre fudbalera", rekao je on.

Sve vijesti