Čik pogledajte: Video u 12K rezoluciji!

Dok se na našem tržištu ustaljuje 4K i UHD standard, u svijetu se uveliko spremaju spektakli poput ovog - u 12K rezoluciji!

0
A- A A+

Moćan, prelijep, kosmopolitski Njujork odjednom je još spektakularniji kad ga pogledate u 12K rezoluciji! U Evropu je nedavno stigao prvi od komercijalnih i širokim masama namijenjenih 8K televizora, i to iz Japana, a sad imamo priliku da vidimo prve kadrove ikad snimljene u profesionalnoj 12K rezoluciji. Zapravo, nemamo priliku da ih pogledamo, jer nemamo na čemu, ali je najbitnije - da su snimljeni i da je nivo detalja na snimku nevjerovatan!

YouTube uživo prenosio kraljevsko vjenčanje (VIDEO)

Video je snimljen, objašnjava BGR, pomoću tri spojene RED Monstro 8K VistaVision kamere, sa do 48 fps i svakim kadrom rezolucije makar 100 megapiksela. Ukupna rezolucija snimka je oko 12.288 x 6.912 piksela, a napravio ga je Fil Holand, koji kaže da je zaljubljenik u ovakvu vrstu video kreativnosti i bavi se stvaranjem video umjetnosti - kako ovo drugačije nazvati, zar ne?!

Ni obaj 8K video ne može da vidi svako - vi?!

Iako je 12K rezolucija, kao što vidimo, realnost, ona još uvijek praktično nigdje ne može da se vidi u "običnom" svijetu, osim na specijalizovanim uređajima, jer YouTube podržava najviše 8K rezoluciju, dok drugi video servisi uglavnom nude do 6K. Prvi ikad snimljen 12K video ubačen je na YouTube krajem 2016. godine, ali do danas ga je nemoguće vidjeti u punoj rezoluciji i svakako nije moćan kao video koji je pred vama.

Uživajte u ovom nevjerovatnom videu “velike jabuke“!


Izvor: Phil Holland

Sve vijesti