Bjelopavlići protiv militarizacije Sinjajevine!

Autor:

Predstavnici više udruženja iz Bjelopavlića najavili borbu protiv militarizacije planine koju navodno priprema Ministarstvo odbrane i pozvali u bitku komšijska plemena.

Bjelopavlići protiv militarizacije Sinjajevine! Foto: MONDO

Udruženje Bjelopavlića „Bijeli Pavle“, planinarski klub „Prekornica“,i Udruženje stočara „Bjelopavlića Sinjajevina“ najavili su da će svim sredstvima braniti Sinjajevinu od militarizacije!

Iz pomenutih udruženja najavili su očekuju podršku i od komšijskih plemena koja „gravitiraju ka ovoj planini“!

Na skupu pomenutih udruženja podsjetili su da nekada sa Sinjajevine crnu Goru branili od zulumćara i haračlija a sada će morati da spriječe „uništavanje i militarizaciju planine“, piše Dan.

 Poziv na odbranu Sinjajevine ima specifičnu težinu zbog toga što su iz pomenutih udruženja za pokušaj militarizacije planine okrivili Ministarstvo odbrane Crne Gore!

Predsjednik Udruženja „Bijeli Pavle“ Ognjen Jovović kazao je da će u znak protesta i protivljenja militarizaciji Sinjajevine u avgustu biti organizovan pohod na planinu stočarskim stazama Bjelopavlića kojima se nekada na katun izgonila stoka a put je trajao tri dana.

On je, piše Dan, rekao da će u saradnji sa komšijskim plemenima koja polažu pravo na Sinjajevinu – „Drobnjacima, Uskocima, Šarancima, Jezercima, Moračanima, Rovčanima, Lipovljanima, Kolašincima ali i nevladinim sektorom svim silama nastaviti borbu radi sprečavanja Ministarstva odbrane da militarizuje njihovu planinu“.

Ne damo da se Sinjajevina militarizuje i pretvori u vojni poligon ili otpad neupotrebljene ili radioaktivne i nuklearne opreme“, poručio je Jovović, prenosi Dan.

On je dodao da „izgleda da se istorija ponavlja“ i da Sinjajevina mora ponovo da se brani podsjećajući da su Bjelopavlići prije nekoliko godina branili crkvu Ružice od CPC.

I predsjednik Udruženja stočara „Bjelopavlićka Sinjajevina“ Miro Mališić poručio je da je militarizacija planine nezamisliva. „Ogorčeni smo ovom najavom“, poručio je Mališić.

Njihovim venama teče “plava krv”! (FOTO)

Tagovi:
Sve vijesti