U Crnoj Gori se neki rado sjećaju Romanovih

Autor:

U Manastiru Dajbabe kod Podgorice danas je šest pravoslavnih arhijereja služilo arhijerejsku liturgiju povodom stotinu godina od stradanja ruske carske porodice Romanov.

3
A- A A+

Potom su osvještali spomen-obilježje svetim carskim mučenicima.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije istakao je da nije slučajno što je na ovom mjestu osvještano spomen-obilježje caru Nikolaju, koji je bio veliki dobrotvor Crne Gore, koja ga je beskrajno voljela.

I Srbija tu, vlast nepoželjna

Ovom događaju prisustvovao je ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka, dok predstavnici vlasti nisu pozvani, kako je obrazložio mitropolit Amfilohije, zbog sankcija koje su uveli Rusiji.

On je naveo da o tome svjedoče Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, čiji je bio zadužbinar, Carev most, koji povezuje Staru Hercegovinu sa Crnom Gorom, kao i kamen temeljac, koji je u vrijeme krunisanja kralja Nikole na Cetinju položio car Nikolaj za gradnju Hrama Svete Trojice.

"Nažalost, došli su balkanski ratovi, došao je Prvi svjetski rat, car je postradao zajedno sa svojim narodom, i nije podignuta zadužbina na Cetinju", objasnio je mitropolit.

On je izrazio nadu da će hram biti izgrađen i u njemu biti pohranjene velike hrišćanske svetinje – ikona Bogorodice Filerimose, ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, koje su stigle iz Rusije u vrijeme stradanja carske porodice.

On je podsjetio da je car Nikolaj u Prvom svetskom ratu spasio Srbiju i Crnu Goru.

Zajedno sa mitropolitom Amfilhijem, liturgiju su služili su mitropolit Zimbabvea i Angole Serafim, koji je bio izaslanik patrijarha aleksandrijskog Teodora Drugog, episkop gorodecki i veglužski Avgustin, izaslanik patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, umirovljeni arhiepiskop medonski Ruske zagranične crkve Mihail i episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo.

Episkop gorodecki i veglužski Avgustin rekao je da je srpski narod jedini narod na svijetu koji je do kraja ostao vjeran ruskom narodu, kojeg nikada nije izdao.

On je istakao da će ovaj događaj ostaviti dubok trag u odnosima dva naroda, te je mitropolitu Amfilohiju kao poklon uručio ikonu Majke Božije Fjodorovske.

Mitropolit Amfilohije dodijelio je ordene patrijarhu aleksandrijskom Teodoru Drugom, patrijarhu moskovskom Kirilu, mitropolitu zimbabveanskom i angolskom Serafimu, episkopu gorodeckom i veglužskom Avgustinu i ambasadoru Ruske Federacije u Podgorici Sergeju Gricaju.

Uz odlikovanje dodijelio im je i repliku vaskršnjeg jajeta svetog cara mučenika Nikolaja Drugog Romanova.

Ovim je počela višednevna manifestacija "Porodica Romanov - sto godina svetosti".

Sve vijesti