Čuva 10 milijardi dolara u Bitcoin bunkerima

Iza teških vrata i betonskih tunela skrivaju se kompjuterski serveri u kojima se nalazi "ključ" velikog digitalnog bogatstva.

1
A- A A+

Argentinski biznismen Vences Kasares, putem svoje startap firme "Ksapo", u posebnim "bunkerima", računajući i jedan vojni u Švajcarskoj, čuva desetak milijardi dolara u Bitcoin valuti, koji pripadaju klijentima sa svih strana svijeta.

Facebook uvodi svoj Bitcoin

Iza teških vrata i betonskih tunela skrivaju se kompjuterski serveri u kojima se nalazi "ključ" velikog digitalnog bogatstva. Kaseres je uverio milijardere i milionere iz Silicijumske doline da je Bitcoin valuta budućnosti, koja im je potrebna, a da je najbolji čovjek za njeno čuvanje - upravo on. Nije moguće precizno odrediti pravu vrijednost pohranjenih novčića, s obzirom na to da cijena te kriptovalute varira.

Bil Gejts: Bitcoin je glupost

Stručnjaci navode da se u rukama milijardera i milionera nalazi sedam odsto svjetskog tržišta Bitcoin-a. To je izuzetan podatak za Kaseresovu kompaniju, osnovanu prije samo četiri godine, jer ona, prema tim procjenama, ima više depozita od čak 98 odsto /od 5.670/ banaka u SAD. Kaseresovu kompaniju nadgleda finansijski servis "Standards asosijejšn", koja provjerava članove, kako bi saznala odgovaraju li njihovim strogim pravilima protiv pranja novca, navode IT i finansijski portali.

"Bitcoin je otrov za pacove, ne stvara ništa"

Na listi onih koji su klijenti ili podržavaju Kaseresove "Bitcoin bunkere" nalazi se i LinkedIn, na čelu sa Ridom Hofmanom, kao i bivši Vol strit trgovac Majk Novogracki, koji trenutno radi na osnivanju svoje trgovačke banke kriptovaluta. Finansijski stručnjaci procjenjuju da kriptovalute trenutno vrijede 707 milijardi dolara.


Sve vijesti