KAP-u tri miliona zbog eksproprijacije zemljišta

Autor:

Glavni grad Podgorica moraće da plati 3,06 miliona eura Kombinatu aluminijuma (KAP) u stečaju zbog eksproprijacije zemljišta kod Gintaša, odlučio je Privredni sud.

0
A- A A+
Kombinat aluminijuma Podgorica, KAP, fabrika, kapija Foto: MONDO/Predrag VujićRiječ je o sporu pokrenutom zbog više katastarskih parcela, ukupne površine 5,37 hiljada kvadratnih metara, čiji je suvlasnik KAP, a na kojima je Glavni grad, između ostalog, izgradio ulice, parkinge i zelene površine, zbog čega je stečajna uprava fabrike tužila Ministarstvo finansija i Opštinu Podgorica, pišu Dnevne novine.

Presudom sutkinje Borjanke Zogović odbijen je zahtjev stečajne uprave da se Ministarstvo finansija, kao prvotuženi, solidarno obaveže i isplati Glavnom gradu 3,06 miliona eura na ime naknade.

“Imajući u vidu da je tužilac dokazao da je bio korisnik eksproprijacije spornih nepokretnosti, da je lišen prava posjeda građevinskog zemljišta pretvaranjem u put i javne površine i da one predstavljaju dobro u opštoj upotrebi, drugotuženi je dužan da na ime naknade isplati tužiocu 3,06 miliona eura, što je tržišna vrijednost katastarskih parcela”, navodi se u presudi.

Sud je osnovanim ocijenio prigovor nedostatka pasivne legitimacije na strani Ministarstva finansija, koje je u katastar nepokretnosti upisano kao suvlasnik spornog zemljišta.

“Ulicama, prilaznim putevima, parking prostorima, skloništima, prolazima, trotoarima, zelenim površinama i igralištima, shodno citiranim zakonskim odredbama Zakona o državnoj imovini upravlja opština. I prema pravnom stavu Vrhovnog suda, od 16. aprila 2015. godine, Crna Gora je stvarno legitimisana u sporovima za utvrđenje prava svojine na stvarima kojima u smislu Zakona o državnoj imovini raspolaže država, dok je opština stvarno legitimisana u sporovima za utvrđenje prava svojine na nepokretnostima kojima raspolaže u smislu Zakona o državnoj imovini”, ukazuje se u presudi.

Za KAP dato preko 300 miliona, prodat za 25Glavni grad je dužan da za troškove postupka KAP-u isplati dodatnih 28,37 hiljada eura, dok je stečajna uprava podgoričke fabrike obavezana da, po istom osnovu, Ministarstvu finansija uplati 12,25 hiljada eura.

Tagovi:
Sve vijesti