Zbog govora mržnje na internetu 78 prijava

Autor:

Nevladina organizacija (NVO) LGBT Forum Progres podnijela je Upravi policije 78 prijava protiv osoba koje su širile govor mržnje i pozivale na nasilje nad LGBTIQ populacijom.

Zbog govora mržnje na internetu 78 prijava Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Prijave se, kako je saopšteno iz te NVO, odnose na period od 1. januara do 15. maja.

Oni su kazali da je tim za praćenje zabilježio više desetina slučajeva govora mržnje i diskriminacije na društvenoj mreži Fejsbuk /Facebook/ i najozbiljnije slučajeve prijavio Upravi policije.

„Imajući na umu dosadašnju dobru saradnju sa Upravom policije, očekujemo da svaka od ovih prijava bude adekvatno procesuirana, kako u Podgorici, tako i u svim drugim opštinama", saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Posmatrani period, kako navode, obuhvatio je predsjedničke izbore u Crnoj Gori, kao i dio kampanje za lokalne izbore u Glavnom gradu.

Iz Foruma Progres su podsjetil da se govor mržnje i diskriminacije ka LGBTIQ osobama u kontinuitetu prati skoro sedam godina.

„Posmatrajući virtuelni prostor, moramo da konstatujemo da je mržnja prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori i dalje sveprisutna i izražena. Svaki javni pomen LGBTIQ zajednice izaziva lavinu komentara ispunjenih mržnjom, koji veoma često prerastaju u prijetnje i poziv na nasilje“, istakli su u saopštenju.

Iz te NVO su poručili da će nastaviti da ulažu sve kapacitete kako bi se ti slučajevi registrovali i adekvatno sankcionisali, i kako bi mogli da doprinesu stvaranju bezbjednog online prostora za sve, bez mržnje i nasilja.

Sve vijesti