Kim otkazuje susret s Trampom

Autor:

Južnokorejski mediji izvještavaju da je Sjeverna Koreja otkazala planirane razgovore na visokom nivou sa južnim susjedom, a Bijela kuća saopštila da provjerava informaciju. Sporne nove vojne vežbe sa SAD.

0
A- A A+

"SAD će ispitati nezavisno od toga šta je Sjeverna Koreja saopštila i nastaviće da se blisko koordinira sa našim saveznicima", izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja je u utorak saopštila da je morala da otkaže razgovore sa Južnom Korejom na najvišem nivou, zbog toga što su održane vojne vježbe Južne Koreje i SAD, a zaprijetili su da će zbog tih vježbi otkazati samit sa SAD.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Severne Koreje na kome bi trebalo da se sastanu lideri dvije zemalje Donald Tramp i Kim Džong-un.

Pentagon je saopštio da je vojna vježba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vježbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa sjevernim susedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vJežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da dJeluju zajedno, prenosi AP.

Vježba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vježba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promjenio.

Sve vijesti