Politiko: Osmanlije ponovo prodiru na Balkan!

Autor:

Dok Evropska unija brine zbog uloge Moskve na Zapadnom Balkanu, Turska povećava svoj uticaj u regionu, ocjenjuje briselski portal "Politiko".

0
A- A A+
balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

Politiko u opširnoj analizi navodi da, sto godina pošto su Osmanlije izgubile Balkan, naslednici carstva ponovo pokušavaju da prodru u region.

"Dok pokušava da poveća uticaj na Zapadni Balkan, Evropska unija ne samo što mora da se suoči sa sve agresivnijom Rusijom, već i sa rastućim ambicijama Turske", piše portal.

U četvrtak će se lideri EU sastati u Sofiji sa kolegama sa Zapadnog Balkana – iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

Na prvom takvom samitu od 2003. godine, EU će, navodi se, ponoviti da njena vrata ostaju otvorena za region, dok će se lideri balkanskih zemalja obavezati da preduzmu potrebne reforme da postanu članice jednog dana.

Ponovni interes EU za njeno južno zadnje dvorište izazvano je djelimično strahovima od uloge Moskve u regionu – od davanja borbenih aviona Srbiji do navodne uloge u pokušaju puča u Crnoj Gori, navodi Politiko i dodaje da Rusija ipak nije jedina sila sa dugom istorijom u regionu koja ponovo sprovodi tu veći uticaj.

Kupovina stanova u CG: Rusi stali, stigli Turci!

Evropski lideri, dodaje se, zabrinuti su zbog rastućeg uticaja Turske na Zapadni Balkan, naročito otkako je ta zemlja krenula autoritarnijim putem.

U tekstu se podsjeća da je francuski predsjednik Emanuel Makron pred Evropskim parlamentom stavio Ankaru i Moskvu u isti koš rekavši da ne želi da se Balkan "okrene prema Turskoj ili Rusiji".

"Turska uložila velike napore da bi stekla uporište na Zapadnom Balkanu"

Turska smatra Balkan dijelom svoje prirodne sfere uticaja kao bivša imperijalna sila sa Otomanskim carstvom koje se na svom vrhuncu prostiralo sve do Beča.

Tokom petnaestogodišnje vladavine predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Turska je uložila velike napore i novac kako bi stekla veće političko, kulturno i ekonomsko uporište na Zapadnom Balkanu.

Pružala je razvojnu pomoć, vodila velika infrastrukturne projekte, otvarala univerzitete i obnavljala džamije, ohrabrivala turske biznismene da investiraju u regionu i podsticala dijalog među zavađenim zajednicama.

Međutim, politički domašaj Ankare ima i mračniju stranu, navodi Politiko. Erdogan i turski ministri vrše pritisak na zemlje u regionu da preduzmu mere protiv sledbenika imama Fetulaha Gulena, kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča 2016. godine.

Erdoganov plan da održi skup u Sarajevu 20. maja uoči turskih predsedničkih i parlamentarnih izbora u junu, takođe svedoči o širenju uticaja u regionu, navodi portal i podseća da su zapadnoevropske zemlje zabranjivale slične skupove tokom prošle izborne kampanje u Turskoj.

Politiko navodi reči jednog neimenovanog zvaničnika u turskom Ministarstvu spoljnih poslova, koji kaže da nema razloga za zabrinutost EU zbog uloge Turske u regionu.

"Ne razumem zašto su uznemireni zbog uticaja Turske na Balkanu. Voleli bismo da uspostavimo dobre odnose, želeli bismo da trgujemo sa njima, podržavamo evroatlantsku integraciju. To je situacija u kojoj bi svi bili zadovoljni", rekao je izvor.

Tagovi:
Sve vijesti