Utajili 200.000 eura poreza

Autor:

Protiv privrednog društva Fundament Mont d.o.o Budva i M.L izvršnog direktora u tom preduzeću podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da su utajili poreze i doprinose u iznosu oko 200.000 eura.

0
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra pare valuta menjačnica Foto: MONDO/Mario Milojević

  Iz Uprave policije je saopšteno da se sumnja da je M.L ovo krivično djelo počinio na način što je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza.

“Kontrolom poslovanja ovog pravnog lica, službenici Sektora kriminalističke policije su provjeravali pribavljanje boravišnih dozvola radi zaposlenja i konstatovali da je privredno društvoFundament monte d.o.o Budva na obavezno osiguranje prijavilo samo jednog zaposlenog i to direktora društva M.L. Ni tom njemu nikada nije prijavljena isplata zarade niti je po tom osnovu izvršena uplata pripadajućih poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

U policiji podsjećaju da sprovode akciju Radne dozvole, koja je započeta na osnovu operativnih saznanja da više pravnih lica sa područja Crne Gore vrši krivična djela utaja poreza i doprinosa i krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, na način što prilikom zapošljavanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja Crne Gore, neevidentira i neprijavljuje nadležnim poreskim organima ugovore o zaključenim radnim angažmanima nerezidentne radne snage.

“Na taj način je u periodu od 2015. do 2017. godine Budžetu Crne Gore pričinjena je šteta u višemilionskom iznosu. U sklopu ove akcije do sada je podnijeto sedam krivičnih prijava protiv devet fizičkih i devet pravnih lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 700.000 eura“, saopšteno je iz policije.

Sve vijesti