SPC = DF, Kovačević: Opasna propaganda

Autor:

Pokušaj da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori veže isključivo za jednu političku opciju, vrlo je opasna propaganda i pokušaj da se dio vjernika odvrati od te ckve, ocijenjeno je iz Demokratskog fronta (DF).

0
A- A A+

DF Bar Foto: MONDO/Anto BakovićProfesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Žarko Korać, ocijenio je da je SPC u Crnoj Gori, za razliku od Srbije, potpuno javno politizovana i praktično identifikovana sa DF-om.

Funkcioner DF-a Marko Kovačević kazao je da u tom političkom savezu najoštije osuđuju izjavu Koraća.

„SPC u Crnoj Gori je jedna otvorena kuća za sve pravoslavne vjernike u našoj zemlji, ma kojoj političkoj opciji pripadali i ma koje nacionalne pripadnosti bili“, navodi se u reagovanju Kovačevića.

Prema njegovim riječima, najbolji dokaz za to jesu dešavanja ovih dana koja su vezana za proslavu velikog praznika pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, Svetog Vasilija Ostroškog.

Kako je naveo Kovačević, ogroman broj vjernika koji je pristupio svecu u Ostrogu i koji je izašao na tradicionalnu litiju u Nikšiću, pokazuje da pravoslavna vjera i SPC prevazilaze dnevnopolitičke podjele, „i da pod tim krovom svi mi koji smo pravoslavci, ma kojoj političkoj opciji pripadali i ma koje nacionalnosti bili, možemo da stanemo“.

„Ovaj pokušaj da se SPC u Crnoj Gori veže isključivo za jednu političku opciju je vrlo opasna propaganda koja je zloban pokušaj da dio vjernika odvrati od Crkve u kojoj su kršteni“, smatra Kovačević.

On je rekao da ljudima u DF-u imponuje da su prepoznati kao oni koji baštine vrijednosti pravoslavnog hrišćanstva i tradicionalne Crne Gore, ali, kako je naveo, ne mogu da prihvate takve neistinite navode.

„Jer znamo da jednako mjesto u našoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi ima svaki vjernik i naše djelovanje nikada nije bilo usmjereno, niti će biti, protiv toga“, dodao je Kovačević.

Zanimljivo je, smatra on, da takve konstatacije u korist antisrpskog i antipravoslavnog režima, iznose „istrošeni političari koji su najviše štete nanijeli svojoj zemlji i vladama u kojima su pokrivali ministarske funkcije“.

„Zato ne pristajemo na ovako podmuklu kampanju kojoj se napada SPC, i nešto što se ne može smjestiti u svu vaseljenu po svom značaju, smješta se u okvire jedne političke opcije, pa makar ta opcija bila i naš DF“, poručio je Kovačević.

Sve vijesti