Hamilton uzvratio Fetelu, Ferari mu pomogao

Autor:

Svetski šampion bio je besprekoran na pisti Katalunja, na kojoj je "skuderija" ponovo donosila diskutabilne odluke i odmogla svom asu da se bori za prvo mesto.

Svetski šampion Luis Hamilton odgovorio je najvećem rivalu za titulu prvaka, Sebastijanu Fetelu, punom merom.

Posle dve uvodne pobede Nemca iz Ferarija i malog iznenađenja u Kini, gde je trijumfovao Danijel Rikardo iz Red Bula, Britanac je ove nedelje besprekorno upravljao bolidom Mercedesa i zabeležio drugu pobedu u nizu vodeći od prvog do poslednje kruga trke za Veliku nagradu Španije.

Zapravo, Hamilton nije bio na čelu kolone samo u kratkom periodu koji je delio njegov i odlazak Maksa Ferštapena iz Red Bula na zamenu guma, nakon čega se Britanac vratio na prvo, a mladi Holanđanin sa petog probio na treću poziciju na kojoj je ostao do isteka poslednjeg, 66. kruga trke.

Između njih dvojice ugurao se malo primetni Valteri Botas, koji nije nijednog trenutka ugrožavao Hamiltonovo vođstvo, ali čiji je Mercedes bio dovoljno brz da izbegne i uvek neprijatne duele sa vatrenim Feštapenom, koji se popeo na podijum iako je na tom putu učestvovao u nekoliko neprilika na pisti i, u jednom trekutku, čak oštetio prednje krilo.Trku iz raznih razloga nisu završili Štofel Vandorn iz Meklarena, Sebastijan Okon iz Fors indije i Kimi Raikonen iz Ferarija, dok Romen Grožan iz Hasa, Pjer Gasli iz Toro Rosa i Niko Hulkenberg iz Renoa "stradali" u haotičnom ulazu u prvu desnu krivinu odmah nakon starta trke.

Gde je u svemu tome bio Fetel?

On je sjajnim startom uspeo da na kratko prestigne Botasa, međutim čudan izbor guma Ferarijevih mehaničara uz drugi odlazak u boks sredinom trke koji nije bio planiran, nije koštao Nemca samo borbe za prvo mesto sa arhi-rivalom iz Britanije već i plasmana na postolje što ga sveukupno posle pet rundi šampionata košta 19 bodova zaostatka za liderom.

Fetel je osvojio Australiju i Bahrein, Hamilton odgovorio u Azerbejdžanu i Španiji, tako da će ljubitelji "najbržeg cirkusa" sa nestrpljenjem čekati 27. maj i kultnu trku ulicama Monte Karla na kojoj bismo ponovo u duelima za vrh mogli da vidimo Kimija Raikonena.

"Ledeni Finac" bio je u vrhu i žustroj borbi sa Ferštapenom, kada mu je u 25. krugu otkazao motor i to potpuno nov, koji je u njegov Ferari ugrađen u subotu ujutru uoči zvaničnog treninga na kom je Hamilton bio dominantan (1:16,173), baš kao i danas na 4.655 metara dugoj pisti kraj Barselone.


Uskoro opširnije...

Generalni plasman vozača:

1. Luis Hamilton (Mercedes) 95
2. Sebastijan Fetel (Ferari) 78
3. Valteri Botas (Mercedes) 58
4. Kimi Raikonen (Ferari) 48
5. Danijel Rikardo (Red Bul) 47
6. Maks Ferštapen (Red Bul) 33
7. Fernando Alonso (Meklaren) 32
8. Niko Hulkenberg (Reno) 22
9. Kevin Magnusen (Has) 19
10. Karlos Sainc (Reno) 19


Sve vijesti